Novice (slovenščina)

Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki
pred 2 urama in 41 minutami
Zaradi interesov industrije se je izjalovil poskus, da EU z novo uredbo ukroti nenasitno porabo plastične in papirnate embalaže. (Finance)
Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull? Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull?
pred 2 urama in 41 minutami
Vsak demonstrant na električnem kolesu lahko demonstrativno prekolesari vsaj dvakrat več kot tisti na navadnem. (Finance)
Rekord Bayerja iz Leverkusna in slovo Liverpoola Rekord Bayerja iz Leverkusna in slovo Liverpoola
pred 5 urami in 20 minutami
Nemški nogometni prvaki že 44 tekem niso doživeli poraza. (Delo)
Uvodnik / Han je sprememba?
pred 5 urami in 41 minutami
Izvolitev Matjaža Hana, podjetnika po duši, kot zapiše Jure Trampuš v naslovni temi te Mladine, je morda večji premik na slovenski politični sceni, kot se zdi na prvi pogled. Še več: ni izključeno, da gre tudi za največji premik na levoliberalnem političnem prostoru.preberite več »  (Mladina)
Zmagovalni posel
pred 5 urami in 41 minutami
Matjaž Han je star 53 let, končal je Ekonomsko šolo v Celju, v mladosti pa je bil rokometni vratar. Že leta 1992 je z očetom ustanovil družinsko podjetje »M&M International«, ki se je nekoč ukvarjalo s tiskanjem etiket za Pivovarno Laško in montiranjem naprav za točenje piva, danes pa s čiščenjem bencinskih servisov, recimo Petrolovih. Han je vstopil v politiko leta 1998, nato je v Radečah postal občinski...preberite več »  (Mladina)
»Lahko govorimo o miru, vendar je težko najti mir sredi genocida«
pred 5 urami in 41 minutami
Mag. Samar Zughool je rojena v Amanu, v glavnem mestu Jordanije, živi pa v Sloveniji. Je politologinja, vodja medkulturnih usposabljanj in raziskovalka. Že v Jordaniji je s pomočjo improviziranega gledališča in plesa iskala načine, kako graditi mostove med različnimi kulturami, podobno počne zdaj v Sloveniji, kamor se je preselila pred približno desetimi leti.preberite več »  (Mladina)
Priročnik za korupcijo
pred 5 urami in 41 minutami
Ta članek bi bilo pravilneje poimenovati »Priročnik za korupcijo: primer TEŠ 6«, saj v njem razkrivamo različne izvedbene načine nezakonitega prelivanja javnih sredstev v zasebne žepe v primeru večjih infrastrukturnih projektov. Skrb, da utegne vseeno priti prav interesnim skupinam in politikom ob prihodnjih večjih infrastrukturnih projektih, pri čemer bo gotovo največji gradnja novega bloka jedrske elektrarne v...preberite več »  (Mladina)
Dobri ruski vohuni 
pred 5 urami in 41 minutami
Ruska obveščevalna aktivnost in propaganda sta v Sloveniji od jeseni »na polnih obratih«, nam je povedal eden od članov našega obveščevalnega aparata, ki seveda ne želi biti imenovan. Spremembe naj bi zaznali že konec leta 2022, ko je Rusija našo državo uvrstila na seznam neprijateljskih držav. Tedaj so v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) odkrili dva ruska vohuna posebne vrste, v žargonu imenovana...preberite več »  (Mladina)
Ni ga čez igranje s palestinskimi življenji
pred 5 urami in 41 minutami
Ko je Iran nad Izrael poslal rakete in drone, so to vsi – drug za drugim, tako rekoč hkrati – obsodili. Obsojamo iranski napad na Izrael! Nikogar ni bilo treba prositi, naj obsodi iranski napad. Od nikogar ga ni bilo treba izsiliti. To je bil avtomatizem, ki je stopil v veljavo 7. oktobra, ko je Hamas napadel Izrael. Tedaj so vsi kar tekmovali, kdo ga bo bolj odločno obsodil.preberite več »  (Mladina)
Pri JEK 2 že skrivalnice in aneksi
pred 5 urami in 41 minutami
Državna družba Gen energija, nosilka projekta drugi blok jedrske elektrarne JEK 2, je v zadnjih treh letih naročila že vrsto raziskav, povezanih s projektom JEK 2. Ena ključnih je raziskava potresne varnosti, ki je pomembna tudi zaradi dvomov o neprimernosti Krškega polja, na katere je že leta 2013 opozoril francoski inštitut za jedrsko in radiološko tveganje IRSN.preberite več »  (Mladina)