Novice - Mladina (slovenščina)

100 najbolje plačanih predsednikov uprav zasluži 254-kratnik povprečne plače v podjetju, ki ga vodijo
pred 11 urami in 6 minutami
Okrog 200 članov Business Roundtable, krovnega združenja vodilnih podjetij v ZDA, med katerimi so Apple, Pepsi, Walmart in JPMorgan Chase, so se po poročanju New York Timesa po več kot 20 letih distancirali od načela, da morajo doseči čim večji donos za delničarje.preberite več »  (Mladina)
Fašistični sosedje
pred 11 urami in 6 minutami
Danes mineva 85 let, odkar so Nemci na referendumu podprli in ustoličili Adolfa Hitlerja.preberite več »  (Mladina)
Čustveni materializem na Mladih levih
pred 11 urami in 6 minutami
Od 24. do 31. avgusta bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 22. mednarodni festival Mladi levi, na katerem se bo zvrstilo 29 dogodkov. Rdeča nit festivala je tema čustvenega materializma, na njem pa bodo nastopili tako priznani umetniki – zvezde mednarodnih odrov (Ursula Martinez, Kate McIntosh, Walid Raad), kot tudi vznemirljivi mlajši avtorji (Maria Lucia Cruz Correia, Dimitri de Perrot, Jaha Koo).preberite več »  (Mladina)
Kakšna bi bila socialistična družba prihodnosti
pred 1 dnevom, 11 urami in 6 minutami
V članku Socializem za realiste profesor na univerzi York v Torontu Sam Gindin skuša podati verodostojne odgovore na vprašanja, kakšna bi bila socialistična družba prihodnosti. To ne bi bila družba nekdanje Sovjetske zveze, brez načrtovanja pa kljub temu ne bi šlo. Ljudje hočejo načrtovanje, ker se je treba ukvarjati z okoljem, se odločiti, kaj bomo naredili.preberite več »  (Mladina)
Za pirate rojeni, za pirate vzgojeni
pred 1 dnevom, 11 urami in 6 minutami
Poletnega premora je konec. Na nogometne zelenice se vračajo igralci, tribune pa polnijo gledalci. Tisti, ki si dragih naročnin in vstopnic ne morejo privoščiti, so prisiljeni v spremljanje piratskih streamov, ki jih je moč z nekaj kliki najti na spletu.preberite več »  (Mladina)
Prestolnica poezije
pred 1 dnevom, 11 urami in 6 minutami
Od 21. do 24. avgusta bo na Ptuju potekal 23. mednarodni festival Dnevi poezije in vina, na katerem se bo predstavilo dvajset mednarodno uveljavljenih pesnic in pesnikov iz 16 držav, ki bodo nastopili na več kot 60 dogodkih v Sloveniji ter tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Za ogrevanje so poskrbeli že Večeri pred Dnevi v šestih krajih po Sloveniji (Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih Goricah,...preberite več »  (Mladina)
Janša in angleščina
pred 1 dnevom, 11 urami in 6 minutami
Predsednik SDS Janez Janša je dobrodošlico novi ameriški veleposlanici v Ljubljani Lyndi Gaye Cleveland izrekel na Twitterju, in sicer tako, da je napačno napisal angleško besedo "welcome". To nas je spomnilo na njegove govore in intervjuje v angleškem jeziku. Enega si lahko ogledate na tej povezavi.preberite več »  (Mladina)
Ali lažni videoposnetki ogrožajo demokracijo?
18. avgust 2019 (22:00)
Ob širjenju posnetkov deepfake, v katerih gre za nameščanje obrazov znanih ljudi na tuja telesa, na spletu, je vse več opozoril, da gre za tehnologijo, ki ogroža demokracijo. Novinarka Guardiana Elle Hunt se je o tem pogovarjaloa z avtorjem posnetka deepfake v katerem se komik Bill Hader v pogovoru z znanim ameriškim televizijskim voditeljem Davidom Lettermanom leta 2008 počasi spremeni v igralca Toma Cruisa.preberite več »  (Mladina)
Pravila so pravila
18. avgust 2019 (22:00)
Prejšnji teden so ZDA v Irak deportirale diabetičnega shizofrenika, čeprav tam nikoli ni bil in ni znal arabsko (preteklik, ker je v Iraku umrl zaradi pomanjkanja inzulina). Agencija ICE je v eni največjih racij v Misisipiju aretirala 680 priseljenskih delavcev, od katerih so mnogi za seboj pustili otroke brez nadzora. V Bostonu so policisti počistili ulico brezdomcev in...preberite več »  (Mladina)
Prva petletka slavi ženske
18. avgust 2019 (22:00)
Od 19. do 24. avgusta bo v Ljubljani potekal 5. festival kratkega filma FeKK, ki bo tudi tokrat postregel z najboljšimi kratkometražnimi filmi domače in tuje produkcije. V okviru tekmovalnega programa FeKK SLO in FeKK YU se bodo filmi potegovali za nagrade v različnih kategorijah, festival pa bodo zaznamovali tudi retrospektiva kratkih filmov Dušana Makavejeva, predstavitev kratkometražcev mlade srbske režiserke...preberite več »  (Mladina)