Novice - Mladina (slovenščina)

Če vsi kandidiramo, vsi zmagamo
pred 1 dnevom, 16 urami in 59 minutami
Od četrtka do nedelje bodo v državah članicah potekale volitve v Evropski parlament. Ta je v mobilizacijo volivcev vložil veliko denarja in zagnal kampanjo, katere osrednji slogan je: “Če vsi volimo, vsi zmagamo”.  Obžalovanja vredno je le, da se je tokom prejšnjega sklica EP večkrat odločil proti večji transparentnosti svojega dela in tako izpustil priložnost nagovoriti apatično volilno telo s proaktivnimi...preberite več »  (Mladina)
Nad breznom
23. maj 2019 (22:00)
»Nikoli ne padeš v isto brezno. Zato pa vsakič padeš na enak način, napol smešen, napol zgrožen.« To so besede iz zaključnega odstavka izjemne in pretresljive knjige Dnevni red Érica Vuillarda (Beletrina, 2019), ki v počasni človečnosti, normalnosti, mirnem toku in zato neizmerni grozljivosti opisuje uvod v drugo svetovno vojno. A naj bo ta zaključni stavek le izhodišče.preberite več »  (Mladina)
Diareja
23. maj 2019 (22:00)
preberite več »  (Mladina)
V svoj žep naprej
23. maj 2019 (22:00)
Prenočitev v 500 kvadratnih metrov veliki luksuzni vili na Ibizi za tisoč evrov na noč. Ostrige in kaviar za 1600 evrov. Popoldanski obisk na 62-metrski jahti pri prijatelju, nepremičninskem mogotcu. Prijateljevanje z lastniki rudnikov zlata v Afriki in z nekom, ki pazi na 400 milijonov evrov dragi sef z diamanti v Izraelu. Z ukrajinskimi, kitajskimi in ruskimi milijarderji.preberite več »  (Mladina)
Timmermans vs. Weber
23. maj 2019 (22:00)
Prejšnjo sredo zjutraj sta po hitrem stisku rok Nizozemec Timmermans, prvi podpredsednik evropske komisije, in Nemec Weber, predsednik največje frakcije v evropskem parlamentu, sedla nazaj na stola v pustem sejnem prostoru enega od kölnskih hotelov. V bruseljskem vsakdanjiku pogosto sodelujeta, zdaj pa sta tekmeca za položaj predsednika evropske komisije.preberite več »  (Mladina)
Alabama po slovensko
23. maj 2019 (22:00)
V ponedeljek točno opoldne se je oglasila Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, ki jo vodi upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres. To je tisti cerkveni dostojanstvenik, ki je pred desetletjem sodeloval v finančnih špekulacijah mariborske nadškofije in finančnega holdinga Zvon, kasneje pa je bil na poziv papeža Frančiška prisiljen odstopiti.preberite več »  (Mladina)
Frank G. Karioris: Ko moški ženski plača pijačo, to v nezavednem izraža predpostavko, da so moški delavci, ženske pa so mame, skrbnice, da nimajo službe
23. maj 2019 (22:00)
Frank G. Karioris je eden vodilnih raziskovalcev na področju kritičnih študij moškosti. Na univerzi v Pittsburghu predava o spolu, spolnosti in ženskih študijah. Ukvarja se s temami, ki so povezane z moškostjo, spolom, visokošolskim izobraževanjem in družbeno teorijo, ter preučuje, kako so ta področja med seboj povezana. Na začetku letošnjega leta je izdal knjigo o heteronormativnih odnosih v univerzitetnih...preberite več »  (Mladina)
Selja Ahava: Mož, s katerim sem bila poročena 10 let, mi je razkril, da bi rad spremenil spol
23. maj 2019 (22:00)
Selja Ahava je za roman Stvari, ki padejo z neba leta 2016 prejela nagrado Evropske unije za književnost. To ji je prineslo številne prevode v tuje jezike – od marca lahko knjigo (prevod Julija Potrč Šavli, založba KUD Sodobnost International) beremo tudi pri nas. Spretno strukturiran roman, v katerem se zamenjajo tri različne pripovedovalke, se komunikativno, a kljub temu poglobljeno poigrava z neverjetnimi in...preberite več »  (Mladina)
Vse vas bom pobil!
23. maj 2019 (22:00)
Donald Trump pravi, da noče vojne z Iranom.preberite več »  (Mladina)
Večni naslednik
23. maj 2019 (22:00)
Kako se človek povzpne na položaj boga? Revija Economist je ustanovitelja Appla Steva Jobsa nekoč predstavila kot odrešenika, v New York Magazinu pa so ga poimenoval kar iBog. Kaj pa Tim Cook, njegov naslednik, kdo ali kaj je on?preberite več »  (Mladina)