Novice - Kultura (slovenščina)

V Moderni galeriji začetek mednarodne poletne šole V Moderni galeriji začetek mednarodne poletne šole
pred 2 urama in 50 minutami
S predavanjem umetnika Antona Vidokleja, ki mu bo sledila projekcija njegove Kozmične trilogije, se bo drevi v avditoriju Moderne galerije začela mednarodna poletna šola.  (RTV SLO)
Restavratorji rešujejo slavno upodobitev suženjstva Restavratorji rešujejo slavno upodobitev suženjstva
pred 3 urami in 2 minutama
23. avgusta unesco obeležuje mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno abolicijo. In prav v tem času se britanski restavratorji trudijo rešiti sliko klečečega sužnja, ki bi jo radi razstavili v pristaniškem mestu Liverpool.  (RTV SLO)
Bosanski pisatelj Hemon, scenarist nove Matrice, si lahko predstavlja razpad ZDA Bosanski pisatelj Hemon, scenarist nove Matrice, si lahko predstavlja razpad ZDA
pred 5 urami in 46 minutami
Romanopisec Aleksandar Hemon, ki bo kot soscenarist z Lano Wachowski sodeloval pri četrtem delu znanstvenofantastične sage Matrica, pravi, da ga današnja situacija v ZDA spominja na rodno Bosno, etnično razklano v vojni v devetdesetih.  (RTV SLO)
Zbirka mrtvih del: Kako spletno umetnost preseliti v analogni svet? Zbirka mrtvih del: Kako spletno umetnost preseliti v analogni svet?
pred 5 urami in 58 minutami
V Zbirko mrtvih del je Jaka Železnik zbral 14 del spletne umetnosti in e-literature, ki jih v prvotni obliki v spletnem okolju in kontekstu ne morete več najti.  (RTV SLO)
Srce Sarajeva utripa za prvenec bosanske režiserke, zgodbo o odraščanju Srce Sarajeva utripa za prvenec bosanske režiserke, zgodbo o odraščanju
pred 7 urami in 29 minutami
V Sarajevu se je s podelitvijo nagrad končal tekmovalni del programa 25. filmskega festivala. Priznanje srce Sarajeva za najboljši igrani film je osvojila bosansko-nizozemska koprodukcija Take Me Somewhere Nice režiserke iz BiH-a Ene Sendijarević.  (RTV SLO)
Pogačarjeva raziskava spolne industrije in vzporednih ekonomij potuje na Reko Pogačarjeva raziskava spolne industrije in vzporednih ekonomij potuje na Reko
pred 8 urami in 8 minutami
CODE:RED je eden najodmevnejših mednarodnih projektov Tadeja Pogačarja, traja pa že od konca devetdesetih let. Svoje vse bolj razvejane izsledke umetnik predstavlja na Reki, mestu, ki bo naslednje leto nosilo lento Evropske prestolnice kulture.  (RTV SLO)
Zorko Simčič Zorko Simčič
pred 20 urami in 34 minutami
Dokler ne odkriješ, da si napisal več, kot si želel ali celo hotel, nisi v življenju napisal nič.  (RTV SLO)
Avstrijci in porabski Slovenci podprli kandidaturo Lendave Avstrijci in porabski Slovenci podprli kandidaturo Lendave
pred 21 urami in 2 minutama
Že znanim podpornicam Lendave pri kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 iz Pomurja, hrvaške medžimurske in madžarske zalske županije so se pridružili še v avstrijski Radgoni in obe manjšinski organizaciji porabskih Slovencev.  (RTV SLO)
Bolsonaro ustavil financiranje filmskih projektov z LGBT-tematiko Bolsonaro ustavil financiranje filmskih projektov z LGBT-tematiko
pred 21 urami in 28 minutami
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je na družbenih medijih objavil, da se prekinja financiranje filmov z LGBT-tematiko, odločitev pa je bila objavljena tudi v sredo na uradni spletni strani države.  (RTV SLO)
Graham Swift: Materinska nedelja Graham Swift: Materinska nedelja
pred 23 urami in 40 minutami
Materinska nedelja je deseti roman Bookerjevega nagrajenca, Grahama Swifta (r. 1949), enega izmed pomembnejših angleškega sodobnih pisateljev.  (RTV SLO)