Novice - Kultura (slovenščina)

Zlata palma za južnokorejsko dramo Parazit Zlata palma za južnokorejsko dramo Parazit
pred 13 urami in 33 minutami
72. filmski festival v Cannesu se je sklenil s soglasno odločitvijo žirije, da zlato palmo podeli južnokorejskemu režiserju Bongu Joon-hoju za politično srhljivko Parazit. To je zanimiv kontrast humanistični japonski drami Tatiči, ki je zmagala lani.  (RTV SLO)
Konec tedna v znamenju 150-letnice dunajske opere Konec tedna v znamenju 150-letnice dunajske opere
pred 16 urami in 4 minutami
Leto 2019 na Dunaju poteka v znamenju 150. obletnice Dunajske državne opere. Ta bo skozi vse leto postregla s številnimi dogodki, osrednje praznovanje pa bo danes in v nedeljo z dvema matinejama in opero Richarda Straussa Žena brez sence.  (RTV SLO)
40 let Osmega potnika, še vedno enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov 40 let Osmega potnika, še vedno enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov
pred 17 urami in 10 minutami
Sigourney Weaver je bila bolj ali manj neznana gledališka igralka, ko je pri 28 letih v njenem naročju pristala vloga v znanstvenofantastični grozljivki, ki danes velja za moderno klasiko - v Osmem potniku Ridleya Scotta.  (RTV SLO)
Pozabljeni in novi junaki BiH, takšni in drugačni iskalci svobode … Pozabljeni in novi junaki BiH, takšni in drugačni iskalci svobode …
pred 19 urami in 36 minutami
V letih po koncu druge svetovne vojne so najvidnejši bosansko-hercegovski umetniki po naročilu države slikali portrete vojnih herojev. Nastalo je skoraj sto slik, ki so nato pozabljene obležale v depoju muzeja.  (RTV SLO)
Pozabljeni in novi junaki BiH-a, takšni in drugačni iskalci svobode … Pozabljeni in novi junaki BiH-a, takšni in drugačni iskalci svobode …
pred 19 urami in 36 minutami
V letih po koncu druge svetovne vojne so najvidnejši bosensko-hercegovski umetniki po naročilu države slikali portrete vojnih herojev. Nastalo je skoraj sto slik, ki so nato pozabljene obležale v depoju muzeja.  (RTV SLO)
Slovo kenijskega pisatelja in aktivista za pravice istospolno usmerjenih Slovo kenijskega pisatelja in aktivista za pravice istospolno usmerjenih
pred 20 urami in 6 minutami
V tem tednu je v Nairobiju za posledicami bolezni umrl Binyavanga Wainaina, eden najbolj uveljavljenih pisateljev v Afriki in aktiven borec za pravice istospolno usmerjenih. Star je bil 48 let.  (RTV SLO)
Čezmejna kandidatura Gorice in Nove Gorice za EPK Čezmejna kandidatura Gorice in Nove Gorice za EPK
pred 21 urami in 43 minutami
V pričakovanju priprave kandidature Nove Gorice in Gorice za EPK 2025 bodo na železniški postaji v Novi Gorici nocoj odprli posebno pisarno EPK, ki bo skrbela za vse dejavnosti, usmerjene v kandidaturo za evropsko prestolnico kulture.  (RTV SLO)
Drama festival pripeljal vrhuince evropskega gledališča v Ljubljano Drama festival pripeljal vrhuince evropskega gledališča v Ljubljano
pred 22 urami in 22 minutami
Z ekspresionistično predstavo Michelangelo Miroslava Krleže se začenja že šesti Drama festival. V tednu dni prinaša sedem predstav - najboljše uprizoritve gledališč, s katerimi sodeluje ljubljanska Drama.  (RTV SLO)
Drama festival pripeljal vrhunce evropskega gledališča v Ljubljano Drama festival pripeljal vrhunce evropskega gledališča v Ljubljano
pred 22 urami in 22 minutami
Z ekspresionistično predstavo Michelangelo Miroslava Krleže se začenja že šesti Drama festival. V tednu dni prinaša sedem predstav - najboljše uprizoritve gledališč, s katerimi sodeluje ljubljanska Drama.  (RTV SLO)
Avtoportret: 51 sekund s Katjo Perat Avtoportret: 51 sekund s Katjo Perat
pred 23 urami in 22 minutami
"Ljudje naredimo največ škode s tem, da poskušamo sebi in drugim prihraniti soočenje z bolečino," opisuje v petnajsti epizodi Avtoportreta Katja Perat.  (RTV SLO)