Novice - Kultura (slovenščina)

Baletnik Polunin kmalu kot veronski ljubimec Romeo Baletnik Polunin kmalu kot veronski ljubimec Romeo
pred 4 urami in 20 minutami
Sergej Polunin, razvpiti baletni superzvezdnik, ki je nedavno gostoval tudi v Ljubljani, bo avgusta prvič zaplesal v vlogi Romea. Balet Romeo in Julija bo premiero doživel na velikem odru rimskega amfiteatra v Veroni, mestu tragičnih ljubimcev.  (RTV SLO)
Landerik na Starem trgu, sodobna oživitev slovenskosti Landerik na Starem trgu, sodobna oživitev slovenskosti
pred 6 urami in 10 minutami
Sredi Ljubljane, na Starem trgu, ki ga vse bolj preplavljajo turisti, so snovalci lokala Landerik oblikovne ideje iskali v naravni in kulturni dediščini Slovenije. Bolj kot sam interier prostor zaznamujejo detajli.  (RTV SLO)
Velika čast je, da so nas povabili Čehi sami … Velika čast je, da so nas povabili Čehi sami …
pred 7 urami in 8 minutami
O tem, zakaj je razstava Narodne galerije na Praškem gradu pomemben nacionalni projekt o skoraj pozabljenem času tesnega češko-slovenskega sodelovanja, in o odkrivanju slovenskih sledi v Pragi . . .  (RTV SLO)
"Nehajmo razmišljati o rasizmu in sovraštvu in samo uživajmo v spolnosti"
pred 7 urami in 58 minutami
"Glavno sporočilo je, da nehajmo razmišljati o rasizmu in sovraštvu in samo uživajmo v spolnosti," pravi češki režiser Jan Frič. Njegovo predstavo Strah jesti dušo si lahko drevi ogledate na Drama Festivalu.  (RTV SLO)
Zlata palma za južnokorejsko dramo Parazit Zlata palma za južnokorejsko dramo Parazit
pred 21 urami in 6 minutami
72. filmski festival v Cannesu se je sklenil s soglasno odločitvijo žirije, da zlato palmo podeli južnokorejskemu režiserju Bongu Joon-hoju za politično srhljivko Parazit. To je zanimiv kontrast humanistični japonski drami Tatiči, ki je zmagala lani.  (RTV SLO)
Konec tedna v znamenju 150-letnice dunajske opere Konec tedna v znamenju 150-letnice dunajske opere
pred 23 urami in 37 minutami
Leto 2019 na Dunaju poteka v znamenju 150. obletnice Dunajske državne opere. Ta bo skozi vse leto postregla s številnimi dogodki, osrednje praznovanje pa bo danes in v nedeljo z dvema matinejama in opero Richarda Straussa Žena brez sence.  (RTV SLO)
40 let Osmega potnika, še vedno enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov 40 let Osmega potnika, še vedno enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov
pred 1 dnevom in 42 minutami
Sigourney Weaver je bila bolj ali manj neznana gledališka igralka, ko je pri 28 letih v njenem naročju pristala vloga v znanstvenofantastični grozljivki, ki danes velja za moderno klasiko - v Osmem potniku Ridleya Scotta.  (RTV SLO)
Pozabljeni in novi junaki BiH, takšni in drugačni iskalci svobode … Pozabljeni in novi junaki BiH, takšni in drugačni iskalci svobode …
pred 1 dnevom, 3 urami in 8 minutami
V letih po koncu druge svetovne vojne so najvidnejši bosansko-hercegovski umetniki po naročilu države slikali portrete vojnih herojev. Nastalo je skoraj sto slik, ki so nato pozabljene obležale v depoju muzeja.  (RTV SLO)
Pozabljeni in novi junaki BiH-a, takšni in drugačni iskalci svobode … Pozabljeni in novi junaki BiH-a, takšni in drugačni iskalci svobode …
pred 1 dnevom, 3 urami in 8 minutami
V letih po koncu druge svetovne vojne so najvidnejši bosensko-hercegovski umetniki po naročilu države slikali portrete vojnih herojev. Nastalo je skoraj sto slik, ki so nato pozabljene obležale v depoju muzeja.  (RTV SLO)
Slovo kenijskega pisatelja in aktivista za pravice istospolno usmerjenih Slovo kenijskega pisatelja in aktivista za pravice istospolno usmerjenih
pred 1 dnevom, 3 urami in 38 minutami
V tem tednu je v Nairobiju za posledicami bolezni umrl Binyavanga Wainaina, eden najbolj uveljavljenih pisateljev v Afriki in aktiven borec za pravice istospolno usmerjenih. Star je bil 48 let.  (RTV SLO)