Novice - Kultura (slovenščina)

Slovo legendarne kubanske balerine Alicie Alonso Slovo legendarne kubanske balerine Alicie Alonso
pred 3 urami in 43 minutami
V 99. letu starosti je umrla legenda kubanskega baleta Alicia Alonso. V deželi, kjer je bil klasični balet do tedaj le malo znan, je ustanovila Kubanski nacionalni balet in razvila edinstveni slog, ki je združuje čutne ritme otoka s tehnično popolnostjo.  (RTV SLO)
Številni izzivi pri restavriranju ptujskega grajskega kompleksa Številni izzivi pri restavriranju ptujskega grajskega kompleksa
pred 15 urami in 56 minutami
V Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, ki upravlja Ptujski grad, opozarjajo, da že desetletja čakajo na celovito rešitev grajske prihodnosti. Celoten grajski grič je vlada razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.  (RTV SLO)
Bill Murray Bill Murray
pred 16 urami in 44 minutami
Scenarij filma Svižčev dan je eno največjih scenarističnih del, kar jih je bilo kdaj napisanih. In sploh ni bil nominiran za oskarja.  (RTV SLO)
Letošnja Jermanova nagrada gre Sonji Weiss za prevod filozofa Plotina Letošnja Jermanova nagrada gre Sonji Weiss za prevod filozofa Plotina
pred 18 urami in 17 minutami
Prejemnica letošnje Jermanove nagrade je prevajalka Sonja Weiss. Društvo slovenskih književnih prevajalcev jo podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino.  (RTV SLO)
Švedska akademija je prepričana, da Peter Handke ni vojni hujskač Švedska akademija je prepričana, da Peter Handke ni vojni hujskač
pred 19 urami in 31 minutami
"Nismo našli dokaza, da bi se Peter Handke poklonil prelivanju krvi, častil pošast ali zanikal vojne zločine, ko se je leta 2006 udeležil pogreba Slobodana Miloševića," je danes povedal tiskovni predstavnik Švedske akademije Mats Malm.  (RTV SLO)
Bodo irske oblasti vendarle dopustile, da se grob Jamesa Joycea premesti na Irsko? Bodo irske oblasti vendarle dopustile, da se grob Jamesa Joycea premesti na Irsko?
pred 20 urami in 18 minutami
Irski pisatelj James Joyce in žena Nora Barnacle sta leta 1940 zaradi nacizma iz Pariza zbežala v Zürich, kjer je pisatelj 13. januarja leto kasneje umrl po operaciji rane na želodcu. Njegovih posmrtnih ostankov niso nikdar premestili "domov".  (RTV SLO)
Nagradna igra: Katja Šulc prisluhne Mili Kačič in Lorci Nagradna igra: Katja Šulc prisluhne Mili Kačič in Lorci
pred 23 urami in 15 minutami
Katja Šulc z novim nastopom najnovejši projekt postavlja v dialog s svojim prvencem. Na koncertu, ki se bo v nedeljo zgodil v sklopu koncertnega cikla Drama Akustika bo tako slišati uglasbeno poezijo Mile Kačič, ob tej pa poklon romski poetiki.  (RTV SLO)
Italija bo Louvru vendarle posodila Leonardovega Vitruvijca Italija bo Louvru vendarle posodila Leonardovega Vitruvijca
pred 1 dnevom in 30 minutami
Leonardovega Vitruvijca ima javnost le redko možnost videti, in kot kaže, bo ena takih priložnosti vendarle velika razstava, ki jo v pariškem Louvru pripravljajo ob 500-letnici smrti tega velikega renesančnega umetnika.  (RTV SLO)
Med gosti sejma knjig v Pulju tudi Orhan Pamuk Med gosti sejma knjig v Pulju tudi Orhan Pamuk
pred 1 dnevom, 2 urama in 20 minutami
Po 15 letih se na letošnji knjižni sejem v Istri vrača turški pisatelj Orhan Pamuk, ki so ga v goste povabili v letu, ko bodo govorili o fenomenu mesta, njegovi zgodovini in prihodnosti.  (RTV SLO)
Majhni in veliki dogodki 20. stoletja, kot jih je ovekovečil Nace Bizilj Majhni in veliki dogodki 20. stoletja, kot jih je ovekovečil Nace Bizilj
pred 1 dnevom, 3 urami in 20 minutami
Od športa in kulture do politike, od malega človeka do elit, od spregledanih dogajanj na obrobju do prelomnih dogodkov; vse to je v svoj objektiv lovil fotoreporter Nace Bizilj.  (RTV SLO)