Novice - Kultura (slovenščina)

Nagrada za Salgada, fotografa, ki prispeva k družbeni pravičnosti in miru Nagrada za Salgada, fotografa, ki prispeva k družbeni pravičnosti in miru
pred 2 urama in 13 minutami
Dobitnik mirovne nagrade nemških knjigotržcev za leto 2019 je brazilski fotograf in naravovarstvenik Sebastiao Salgado. Leta 1950 ustanovljeno priznanje gre prvič v roke fotografa, ki prejme z nagrado tudi 25. 000 evrov.  (RTV SLO)
General Borojević, General Borojević, "od slave in zvezd do padca in pozabe"
pred 2 urama in 34 minutami
Na Televizijo Slovenija nocoj prihaja celovečerni dokumentarec o enem največjih in najbolj karizmatičnih vojskovodij prve svetovne vojne, branilcu Karpatov in Soče, generalu Svetozarju Borojeviću.  (RTV SLO)
"Ekspresionizem je z zahtevo po novem človeku še kako aktualen"
pred 3 urami in 16 minutami
Kaj imata skupnega cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki in jezuitski kolegij v Kutni Gori? Oba sta z reformami Jožefa II. sočasno ugasnila, danes pa sta obnovljena objekta sodobni prizorišči likovnih umetnosti.  (RTV SLO)
Pokovke so se prenajedli člani filmske uspešnice Maščevalci: Zaključek Pokovke so se prenajedli člani filmske uspešnice Maščevalci: Zaključek
pred 4 urami in 38 minutami
Na podelitvi MTV-jevih filmskih in televizijskih nagrad sta bila zvezda večera igralec Dwayne "The Rock" Johnson, ki je za svojo kariero prejel "nagrado generacije", in ekipa filmske uspešnice Maščevalci: Zaključek.  (RTV SLO)
Hildegarda iz Bingna, pogumna ženska, ki je poskušala najti jasne besede Hildegarda iz Bingna, pogumna ženska, ki je poskušala najti jasne besede
pred 5 urami in 8 minutami
»Z današnjega vidika je njen kritični potencial v tem, da kaže na pristne naloge klerikov. Gre za kritiko, ki izhaja iz najglobljega jedra vere same,« o srednjeveški mistikinji Hildegardi iz Bingna pravi Michael Embach.  (RTV SLO)
Bi bila Sophie Turner idealna za vlogo v filmu?
pred 5 urami in 27 minutami
Ob napovedih, da bodo posneli biografski film o Boyu Georgeu, je pevec, ki je največjo popularnost dosegel v 80. letih prejšnjega stoletja, dejal, da bi bila za glavno vlogo idealna Sophie Turner. Zvezdnica serije Igra prestolov je namreč presunljivo podobna Georgeu v mladih letih. (24ur.com)
Jazz festival Ljubljana z Johnom Zornom in francosko filmsko zvezdo Mathieujem Amalricom Jazz festival Ljubljana z Johnom Zornom in francosko filmsko zvezdo Mathieujem Amalricom
pred 5 urami in 48 minutami
Sicer je nekaj dogodkov že napovedalo letošnji, 60. Jazz festival Ljubljana, nocoj pa gre zares. Uradno bo jubilejno izdajo odprl koncert slovenskih, v New Yorku delujočih glasbenikov in Big Banda RTV Slovenija.  (RTV SLO)
Mark Rothko na Dunaju Mark Rothko na Dunaju
pred 7 urami in 55 minutami
Rafaela, Jana van Eycka in še kar nekaj mojstrov so morali umakniti, da so v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju naredili prostor nekaj več kot 40 platnom Marka Rothka. Tolikšne koncentracije njegovih del v tako blizu verjetno zlepa ne bomo več videli (RTV SLO)
Tržaško gledališče v novo sezono z zgodbami žensk Tržaško gledališče v novo sezono z zgodbami žensk
pred 20 urami in 33 minutami
Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu bo v prihodnji gledališki sezoni postavilo v ospredje ženske skozi program, naslovljen Nedvomno čudovita, ki ga je pripravil novi umetniški vodja Danijel Malalan.  (RTV SLO)
Še ena prva nagrada za pianista Nejca Kampleta Še ena prva nagrada za pianista Nejca Kampleta
pred 21 urami in 44 minutami
Mladi mariborski pianist Nejc Kamplet je nizu uspehov v tujini nedavno dodal še enega. Osvojil je prvo nagrado na pianističnem tekmovanju Sklada Hildegard Maschmann.  (RTV SLO)