Novice - Kultura (slovenščina)

Frida Kahlo Frida Kahlo
pred 9 urami in 56 minutami
Sem lastna muza. Oseba, ki jo najbolje poznam. Oseba, ki jo želim še bolj spoznati.  (RTV SLO)
Film o barbiki po scenariju Grete Gerwig in Noaha Baumbacha Film o barbiki po scenariju Grete Gerwig in Noaha Baumbacha
pred 10 urami in 33 minutami
Kultna lutka barbika (Barbie) bo po več neuspelih poskusih produkcije vendarle dobila svoj film. Film ustvarjata veliki imeni ameriškega neodvisnega filma Greta Gerwig in Noah Baumbach, Margot Robbie pa bo poleg glavne vloge film tudi producirala.  (RTV SLO)
Sindikati podprli Marjetico Mahne in pozvali k preklicu njene razrešitve Sindikati podprli Marjetico Mahne in pozvali k preklicu njene razrešitve
pred 13 urami in 19 minutami
Sindikati so na podlagi preverb stanja v SF sklenili, da ministra za kulturo Zorana Pozniča pozovejo k preklicu napovedi o razrešitvi direktorice SF Marjetice Mahne.  (RTV SLO)
Ivanišinov film Oroslan s premiero v Locarnu Ivanišinov film Oroslan s premiero v Locarnu
pred 14 urami in 24 minutami
Celovečerec Matjaža Ivanišina Oroslan se je uvrstil v tekmovalni program festivala v Locarnu. Na festivalu, ki bo potekal med 7. in 27. avgustom, bo doživel svetovno premiero in se potegoval za zlatega leoparda.  (RTV SLO)
Bo imel notredamski zvonik po obnovi sodoben dizajn? Bo imel notredamski zvonik po obnovi sodoben dizajn?
pred 15 urami in 33 minutami
Francoski predsednik Emmanuel Macron bo glede na nov zakon morda le uspel s svojim spornim načrtom - notredamski zvonik po katastrofalnem aprilskem požaru nadomestiti z "modernim" dizajnom.  (RTV SLO)
Pred 60 leti je utihnil glas Billie Holiday, poln bolečine in hrepenenja Pred 60 leti je utihnil glas Billie Holiday, poln bolečine in hrepenenja
pred 16 urami in 38 minutami
"Iste pesmi ne morem peti niti dva večera zapored, kaj šele dve leti ali deset let. Če zmoreš kaj takega, to ni glasba – je vojaški dril ali pa vaja ali jodlanje ali kaj podobnega, ni pa glasba," je nekoč dejala Billie Holiday, ki je umrla pred 60 leti.  (RTV SLO)
Poslovil se je sicilijanski pisatelj Andrea Camilleri Poslovil se je sicilijanski pisatelj Andrea Camilleri
pred 17 urami in 36 minutami
Pri starosti 93 let je umrl Andrea Camilleri, eden najbolj priljubljenih italijanskih pisateljev, čigar dela je mogoče brati v 30 jezikih, tudi v slovenščini.  (RTV SLO)
Silvina Ocampo: Gostje Silvina Ocampo: Gostje
pred 18 urami in 52 minutami
Predgovor k ameriški izdaji izbranih zgodb argentinske pisateljice, pesnice in prevajalke Silvine Ocampo je napisal njen tesni prijatelj Jorge Luis Borges.  (RTV SLO)
V Izraelu odkrili ostanke 9.000 let starega obsežnega naselja V Izraelu odkrili ostanke 9.000 let starega obsežnega naselja
pred 20 urami in 31 minutami
Arheologi so zahodno od Jeruzalema odkrili ostanke neolitskega naselja, ki se je razprostiralo na več kot 4. 000 kvadratnih metrih in za katerega ocenjujejo, da je v njem sočasno bivalo okoli 3. 000 ljudi.  (RTV SLO)
Umrl je Umrl je "beli Zulu", južnoafriški glasbenik in aktivist Johnny Clegg
pred 20 urami in 51 minutami
V Johannesburgu je po večletnem boju s hudo boleznijo umrl Johnny Clegg. 66-letni glasbenik, ki je spajal zahodnjaško glasbo z glasbo plemena Zulu, je bil znan kot glasen kritik apartheida in borec za človekove pravice.  (RTV SLO)