Novice - Kultura (slovenščina)

Osemletna saga Igre prestolov je končana: presenečenja tudi v zadnji epizodi Osemletna saga Igre prestolov je končana: presenečenja tudi v zadnji epizodi
pred 56 minutami
Po osmih sezonah in 73 epizodah se je v nedeljo zvečer s sklepnim delom naposled končala HBO-jeva megalomanska uspešnica Igra prestolov (Game of Thrones). Seveda je za konec hranila še nekaj presunljivih smrti in vzpon na prestol.  (RTV SLO)
Igralka Lutkovnega gledališča Aja Kobe nagrajena v Srbiji Igralka Lutkovnega gledališča Aja Kobe nagrajena v Srbiji
pred 1 uro in 42 minutami
Igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana Aja Kobe je na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji prejela nagrado za vlogo v predstavi Škrt škrt kra čof režiserke Ivane Djilas.  (RTV SLO)
Mladi gledališčniki, rockerji in fotografi navdušili na festivalu Vizije Mladi gledališčniki, rockerji in fotografi navdušili na festivalu Vizije
pred 3 urami in 17 minutami
V Novi Gorici se je s podelitvijo nagrad zaključil festival mladinske kulture Vizije, ki odstira pogled v mladinsko ustvarjalnost na področju gledališke, lutkovne, glasbene in fotografske dejavnosti.  (RTV SLO)
Kritiško sito Jerneju Županiču za roman Mamuti Kritiško sito Jerneju Županiču za roman Mamuti
pred 4 urami in 8 minutami
Nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2018 je Društvo slovenskih literarnih kritikov podelilo Jerneju Županiču za roman Mamuti.  (RTV SLO)
Prevarantki Prevarantki
pred 4 urami in 47 minutami
Prevarantki je najnovejši dodatek k trendu adaptacij filmskih klasik, na novo posnetih z ženskami v vlogah, ki so prej pripadale moškim (glej tudi: Izganjalci duhov, Oceanovih 8, Kaj moški hočejo).  (RTV SLO)
Muzealci podeljujejo priznanja, najvišje letos namenili Metki Fujs Muzealci podeljujejo priznanja, najvišje letos namenili Metki Fujs
pred 6 urami in 49 minutami
Slovensko muzejsko društvo bo opoldne v Narodni galeriji podelilo Valvasorjeva odličja za leto 2018 za izjemne dosežke na področju muzejstva.  (RTV SLO)
Edi Šelhaus - pronicljiv opazovalec življenja in kronist zgodovinskega dogajanja Edi Šelhaus - pronicljiv opazovalec življenja in kronist zgodovinskega dogajanja
pred 20 urami in 35 minutami
Edi Šelhaus je imel izjemen fotoreporterski čut in ni mu bilo treba posebej naročati, kaj naj fotografira, o legendarnem fotografu pravi Jožefa Šparovec, fotografova tesna prijateljica in avtorica retrospektive v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.  (RTV SLO)
Pravnomočna je še osma tožba proti uporabnikom Roga Pravnomočna je še osma tožba proti uporabnikom Roga
pred 22 urami in 2 minutama
Pravnomočna je postala še zadnja od osmih tožb, ki jih je Mestna občina Ljubljana vložila proti posameznim uporabnikom nekdanje Tovarne Rog v Ljubljani.  (RTV SLO)
Zadnje poglavje v počastitvi opusa Draga Tršarja Zadnje poglavje v počastitvi opusa Draga Tršarja
pred 1 dnevom in 42 minutami
Z odprtjem razstave del Draga Tršarja v novih prostorih Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki se h koncu približuje obsežen projekt, s katerim je sedem ustanov počastilo jubilej enega najpomembnejših figur slovenske kiparske dediščine.  (RTV SLO)
Na čelu sarajevske žirije Ruben Östlund, eden najbolj samosvojih filmarjev ta hip Na čelu sarajevske žirije Ruben Östlund, eden najbolj samosvojih filmarjev ta hip
pred 1 dnevom, 1 uro in 26 minutami
Pred dvema letoma je na Sarajevskem filmskem festivalu predstavljal svoj kritiško hvaljeni in večkrat nagrajeni Kvadrat, letos pa se Ruben Östlund v mesto vrača kot predsednik festivalske žirije.  (RTV SLO)