Novice - Kultura (slovenščina)

Grčija zanika, da vrnitev Partenonskih kipov veže na pogajanja o brexitu Grčija zanika, da vrnitev Partenonskih kipov veže na pogajanja o brexitu
pred 3 urami in 7 minutami
Grčija se je distancirala od domnev, da namerava v pogajanja o brexitu zvleči še spor z Veliko Britanijo glede vrnitve Partenonskih kipov, ki že več stoletij kali odnose med tema dvema državama.  (RTV SLO)
Kakšen bi bil Parazit, če bi bil ustvarjen v 30. letih preteklega stoletja? Kakšen bi bil Parazit, če bi bil ustvarjen v 30. letih preteklega stoletja?
pred 4 urami in 41 minutami
Po veliki zmagi na oskarjih in več že predhodno prejetih nagradah se je režiser Bong Joon Ho odločil predstaviti še črno-belo različico filma Parazit, ki jo je opisal kot "čudno in drugačno, intimnejšo vizualno izkušnjo".  (RTV SLO)
Alma Prica: O zločinih se ne sme molčati in dobrota se ne sme ignorirati Alma Prica: O zločinih se ne sme molčati in dobrota se ne sme ignorirati
pred 5 urami in 32 minutami
Alma Prica je ob snemanju filma Dnevnik Diane Budisavljević razmišljala, da bi bilo najbolje, "če bi obstajala kamera, ki bi zmogla snemati od znotraj: ujeti stanje možganov, srca, nevidne duše - kakšna drama se je morala odvijati za Diano Budisavljević. " (RTV SLO)
Harrison Ford bo vsak hip spet vihtel laso Indiane Jonesa Harrison Ford bo vsak hip spet vihtel laso Indiane Jonesa
pred 17 urami in 48 minutami
Legendarni ameriški igralec Harrison Ford je pred kratkim v šovu Ellen DeGeneres izdal, da se že intenzivno pripravlja na snemanje petega filma iz franšize o pustolovskem arheologu Indiani Jonesu. Na režiserjevem stolčku ostaja Steven Spielberg.  (RTV SLO)
V DZ nujna seja odbora za kulturo o političnem kadrovanju V DZ nujna seja odbora za kulturo o političnem kadrovanju
pred 18 urami in 3 minutami
V Državnem zboru se je odvila nujna seja odbora za kulturo, na kateri so na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljali o političnem kadrovanju v javnih zavodih na področju kulture. K besedi so povabili ministra Zorana Pozniča.  (RTV SLO)
V DZ-ju nujna seja odbora za kulturo o političnem kadrovanju V DZ-ju nujna seja odbora za kulturo o političnem kadrovanju
pred 18 urami in 3 minutami
V Državnem zboru se je odvila nujna seja odbora za kulturo, na kateri so na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljali o političnem kadrovanju v javnih zavodih na področju kulture. K besedi so povabili ministra Zorana Pozniča.  (RTV SLO)
Po več stoletjih vse Rafaelove tapiserije spet v Sikstinski kapeli Po več stoletjih vse Rafaelove tapiserije spet v Sikstinski kapeli
pred 19 urami in 48 minutami
Morda se zdi, da Sikstinska kapela, v kateri še kraljujejo Michelangelove poslikave, res ne potrebuje še dodatne okrasitve. A če je njen avtor Rafael, Michelangelov renesančni sodobnik in tekmec, je Vatikan pripravljen narediti izjemo.  (RTV SLO)
Sophia Loren se pri 85 letih vrača k filmu Sophia Loren se pri 85 letih vrača k filmu
pred 22 urami in 23 minutami
Italijanska oskarjevka Sophia Loren se pri 85 letih  - in po desetih letih upokojitve - vrača v filmsko industrijo. Najbrž ni naključje, da film o ženski, ki je preživela holokavst, za Netflix režira njen sin.  (RTV SLO)
Umetniška pot, ki jo je Luka Ličina prehodil od Jehovovih prič k samemu sebi Umetniška pot, ki jo je Luka Ličina prehodil od Jehovovih prič k samemu sebi
pred 22 urami in 59 minutami
Enajst stolov je v Kinu Šiška postavljenih v formacijo, ki jo povezuje moder trak. Tu je še dvanajsti stol, a ta je osamelec in v skupino ne spada, pripada pa umetniku Luki Ličini, ki z instalacijo pripoveduje o tem, kako je zapustil "staro življenje".  (RTV SLO)
Nataša Gliha Komac Nataša Gliha Komac
pred 23 urami in 2 minutama
Težko razumem, da ob rabi svojega maternega jezika čutimo nelagodje, se opravičujemo, kako govorimo slovensko, ali celo, da sploh govorimo slovensko. In to v času, ko (še) imamo univerze v slovenskem jeziku, s katerih v svet odhajajo odlični strokovnjaki! (RTV SLO)