Novice - Kultura (slovenščina)

Ljubomir Marić: Iz mojega poveljevanja Koroškemu odredu Ljubomir Marić: Iz mojega poveljevanja Koroškemu odredu
pred 2 urama in 20 minutami
Bliža se stota obletnica za Slovence na avstrijskem Koroškem nesrečno izgubljenega plebiscita. Preštevanju glasovnic, oddanih 10. oktobra, je odločilo, da ozemlje severno od Karavank, večinsko poseljeno s Slovenci, pripade Republiki Avstriji.  (RTV SLO)
Markus Zusak Markus Zusak
pred 13 urami in 57 minutami
Začelo se je tako, da so bili na hodniku fantje in dekleta in poševnice prahu in sonca. Bile so uniforme in klici in nešteta premikajoča se telesa. Svetloba se je nekako odbijajoče čudovito stekala noter v popolnih, podaljšano osvetljenih žarkih.  (RTV SLO)
Besedne postaje v Knjigarni Filozofske fakultete letos le virtualno Besedne postaje v Knjigarni Filozofske fakultete letos le virtualno
pred 14 urami in 31 minutami
Knjigarna Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani od leta 2008 v sodelovanju s slovenskimi založbami v okviru ciklusa Besednih postaj predstavlja različna knjižna dela. Letošnja izvedba je v slogu s koronačasom zgolj spletna.  (RTV SLO)
Zvočna prepletanja: vibracije, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek svojih mrež Zvočna prepletanja: vibracije, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek svojih mrež
pred 14 urami in 37 minutami
Zvočna prepletanja Boštjana Perovška odstirajo nevidni svet vibracijske komunikacije in zvočnih aktivnosti pajkov ter žuželk. Skozi specifično organizacijo zvočne mase pa lahko posegajo tudi v polje medvrstne komunikacije.  (RTV SLO)
25 let oddaje Pisave: Iskrivi življenjski mozaik v delih Aleša Bergerja in Andreja Brvarja 25 let oddaje Pisave: Iskrivi življenjski mozaik v delih Aleša Bergerja in Andreja Brvarja
pred 18 urami in 54 minutami
Pred natanko petindvajsetimi leti so bile na sporedu prve Pisave. V tokratni oddaji bosta predstavljeni novi deli dveh mojstrov peresa – Aleša Bergerja in Andreja Brvarja.  (RTV SLO)
Kulturne organizacije: Kulturne organizacije: "Minister naj se bori za svoj sektor, sicer pa odstopi"
pred 19 urami in 52 minutami
Okrog 30 kulturnih organizacij je v skupnem javnem dopisu na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovilo sedem nujnih zahtev, ki naj jih minister izpolni: med drugim naj opravlja tekoče posle in se bori za svoj sektor, sicer pa odstopi.  (RTV SLO)
Delovni prostori umetnikov med Scilo in Karibdo Delovni prostori umetnikov med Scilo in Karibdo
pred 20 urami in 54 minutami
Veljavna ureditev klasifikacije stavb v Sloveniji posebej ne opredeljuje delovnih prostorov umetnikov in drugih ustvarjalcev na področju kulture. Stanovska društva in združenja na nujnost sistemske ureditve opozarjajo že desetletje.  (RTV SLO)
Drama Nomadland po zmagi v Benetkah slavila še v Torontu Drama Nomadland po zmagi v Benetkah slavila še v Torontu
pred 22 urami in 39 minutami
Ameriška drama Nomadland, zmagovalka letošnjega beneškega festivala, je osvojila glavno - in edino - nagrado festivala v Torontu. Na kanadskem festivalu dobitnika priznanja izbira občinstvo.  (RTV SLO)
Laibach Kunst: umetnost, ki je še po 40 letih neopredeljiva in enigmatična Laibach Kunst: umetnost, ki je še po 40 letih neopredeljiva in enigmatična
pred 23 urami in 34 minutami
Ob štiridesetletnici delovanja skupine Laibach, ki so jo pravkar zaznamovali s koncertom na Ljubljanskem gradu, so v Galeriji P74 pripravili razstavo Ausstellung! Laibach Kunst z naslovom RE : KONS : TRUKT.  (RTV SLO)
Medgeneracijsko soočenje različnih koreografskih pristopov  - v treh korakih Medgeneracijsko soočenje različnih koreografskih pristopov - v treh korakih
pred 1 dnevom in 21 minutami
Stara Elektrarna je za tridnevni dogodek na enem mestu zbrala tri predstave treh različnih slovenskih koreografov; vsak od njih pripada drugi generaciji.  (RTV SLO)