Novice - Kultura (slovenščina)

Kako zveni književnost? Od humoresk Rada Murnika do Grmade v pristanu Borisa Pahorja. Kako zveni književnost? Od humoresk Rada Murnika do Grmade v pristanu Borisa Pahorja.
pred 1 uro in 46 minutami
"Vedela sta, da gori Narodni dom in da ni prav, da so ga hudobni fašisti zažgali, a nista vedela, zakaj so prišli vojaki iz vojašnice na Oberdankovem trgu in stojijo in gledajo," je zapisal Boris Pahor v delu Grmada v pristanu.  (RTV SLO)
Uspehi slovenskih filmarjev in filmark v tujini Uspehi slovenskih filmarjev in filmark v tujini
pred 2 urama in 6 minutami
Režiserja Matjaž Ivanišin in Gregor Božič ter režiserka Urška Djukić beležijo uspešne mednarodne poti. Ivanišinov Playing Men je med epidemijo dočakal spletno distribucijo v Franciji, Božičeve Zgodbe iz kostanjevih gozdov krožijo po festivalih.  (RTV SLO)
Narodna in študijska knjižnica v Trstu naj bi se vrnila v Narodni dom Narodna in študijska knjižnica v Trstu naj bi se vrnila v Narodni dom
pred 18 urami in 25 minutami
Narodna in študijska knjižnica v Trstu sodi med primarne ustanove Slovencev v Italiji, ki naj bi se v prihodnjih letih vrnile v Narodni dom. Selitve v večje prostore bi se razveselili v vseh štirih oddelkih, tako v Trstu kot v Gorici.  (RTV SLO)
Festival Fokus usmerja pogled v sodobno avtorsko fotografijo Festival Fokus usmerja pogled v sodobno avtorsko fotografijo
pred 19 urami in 26 minutami
V Celju se je v petek v Likovnem salonu z otvoritvijo razstave Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana začel festival Fokus 2020. V Pelikanovem ateljeju nocoj odpirajo še razstavo Nataše Berk & Viivi Tarik: Pelikanova mačka in Klara.  (RTV SLO)
Razstava o letu 1920, ko je življenje iskalo nove načine premagovanja smrti in ruševin Razstava o letu 1920, ko je življenje iskalo nove načine premagovanja smrti in ruševin
pred 22 urami in 22 minutami
Letos poteka stoletnica koroškega plebiscita, požiga stavbe slovenskega Narodnega doma in dveh mirovnih pogodb, Rapalske in Trianonske. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so ob tem pripravili razstavo z naslovom 1920.  (RTV SLO)
Franz Kafka Franz Kafka
pred 1 dnevom in 22 minutami
F. K. : Naš svet je samo slabo razpoloženje boga, njegov slab dan. / M. B. : Potem je upanje zunaj te manifestacije sveta, ki ga poznamo. / F. K. : Oh, obilo upanja, neskončna količina upanja - a ne za nas.  (RTV SLO)
Zamišljeni svetovi, ki jih prepoznavamo in zaznamo v plastenju medijskih fiksacij Zamišljeni svetovi, ki jih prepoznavamo in zaznamo v plastenju medijskih fiksacij
pred 1 dnevom, 1 uro in 27 minutami
"Da je umetnost pogosto vizionarska, nam tokrat pove že sam naslov razstave Stanja / States," so zapisali ob postavitvi slikarja Slobodana Vidovića, ki so jo odprli v petek v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.  (RTV SLO)
Slovenski študentski film prvič na canskem festivalu Slovenski študentski film prvič na canskem festivalu
pred 1 dnevom, 2 urama in 41 minutami
Od leta 1998 program Cinéfondation prikazuje študentske filme študentov in tako vzpodbuja nove generacije filmskih ustvarjalcev. V program je letos prvič izbran slovenski film, naslovljen Nihče ni rekel, da te moram imeti rad.  (RTV SLO)
"Velike borke za pravice žensk so večinoma bile strastne ljubimke in so oboževale moške"
pred 1 dnevom, 2 urama in 57 minutami
"Imam občutek, da so se prvotne zamisli tistih velikih žensk, ki so želele opozoriti, da je enakopraven položaj žensk v družbi naraven pojav, uresničile zgolj individualno, medtem ko celotna družba še zmeraj tipa v poltemi," pravi umetnica Vlasta Delimar.  (RTV SLO)
Zgodovinarji proti revizionizmu: Prenehajte krepiti politične pozicije s širjenjem sovraštva Zgodovinarji proti revizionizmu: Prenehajte krepiti politične pozicije s širjenjem sovraštva
pred 1 dnevom, 6 urami in 44 minutami
V državah, ki so nastale z razpadom SFRJ, je močno navzoč revizionistični odnos do preteklosti, zato mednarodna skupina zgodovinarjev iz vseh nekdanjih republik s posebno deklaracijo opozarja, da je treba obraniti zgodovinsko znanost in ustaviti zlorabo.  (RTV SLO)