Novice - Kultura (slovenščina)

Poslovil se je Harold Bloom, Poslovil se je Harold Bloom, "najzloglasnejši literarni kritik v Ameriki"
pred 57 minutami
Harold Bloom je branil in promoviral predvsem kanon zahodnjaške literature in avtorje, kot so Chaucer, Shakespeare in Kafka. Njegova dela se niso znašla le v učnih programih fakultet, pač pa, kar je za kritika redko, tudi na seznamih prodajnih uspešnic.  (RTV SLO)
Nagrada booker v roke dveh pisateljic: Margaret Atwood in Bernardine Evaristo Nagrada booker v roke dveh pisateljic: Margaret Atwood in Bernardine Evaristo
pred 12 urami in 29 minutami
Strokovna komisija prestižne britanske nagrade booker se letos ni mogla odločiti med deloma pisateljic Bernardine Evaristo in Margaret Atwood. 50. 000 britanskih funtov in častnic naziv zmagovalk si bosta tako razdelili.  (RTV SLO)
Geena Davis z digitalnim orodjem, ki bo detektiralo spolno neravnovesje v scenarijih Geena Davis z digitalnim orodjem, ki bo detektiralo spolno neravnovesje v scenarijih
pred 14 urami in 11 minutami
Ameriška igralka Geena Davis je napovedala posebno digitalno orodje, ki bo prek črkovanja besedil analiziralo scenarije in v njih iskalo morebitne nezavedne pristranskosti. Na ta način se lotevajo odprave neravnovesja med spoli v filmih.  (RTV SLO)
Kruta šala: Pisatelj John Banville dobil lažni klic, da je dobitnik Nobelove nagrade Kruta šala: Pisatelj John Banville dobil lažni klic, da je dobitnik Nobelove nagrade
pred 15 urami in 36 minutami
Tik pred razglasitvijo nagrajencev Nobelove nagrade za literaturo za leti 2018 in 2019 so Irca Johna Banvilla obvestili, da je letošnji dobitnik nagrade. Zatem pa še, da je bila odločitev preklicana. Ni znano, kdo se je okrutno ponorčeval z njim.  (RTV SLO)
Varja Močnik Varja Močnik
pred 16 urami in 51 minutami
Pomembno se mi zdi, da se videoumetnost vključi v program kinematografa, muzeja filma, ker je treba nenehno širiti obzorja tega, kaj film je – ni le to, kar je videti na površju, v kanonu.  (RTV SLO)
Nagrada Darka Bratine letos v roke Kim Longinotto, ki spreminja svet Nagrada Darka Bratine letos v roke Kim Longinotto, ki spreminja svet
pred 17 urami in 36 minutami
"Kim Longinotto, ena najbolj cenjenih filmskih ustvarjalk na svetu, prejme nagrado Darka Bratine Poklon viziji za svoje življenjsko poslanstvo – s filmsko kamero pokazati svet, ki ga pogosto ne želimo videti ali vedeti zanj," so zapisali v Kinoateljeju.  (RTV SLO)
Sviz se zavzema za vzpostavitev specialistične ambulante za kulturnike Sviz se zavzema za vzpostavitev specialistične ambulante za kulturnike
pred 19 urami in 21 minutami
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je prejšnji teden pozval ministra za kulturo Zorana Pozniča, naj se odzove na pobudo zaposlenih v kulturi za vzpostavitev specialistične zdravstvene ambulante.  (RTV SLO)
Veselje ob Frankfurtskem sejmu: ljudje spet kupujejo knjige Veselje ob Frankfurtskem sejmu: ljudje spet kupujejo knjige
pred 22 urami in 30 minutami
V Frankfurtu bo od srede do nedelje potekal 71. mednarodni knjižni sejem. Za razliko od zadnjih let v branži letos vlada optimistično razpoloženje, čemur seveda botruje predvsem povečanje prometa.  (RTV SLO)
Krvav gladiatorski spopad v Pompejih Krvav gladiatorski spopad v Pompejih
pred 23 urami in 37 minutami
Arheologi so v Pompejih odkopali lepo ohranjeno, a skrajno naturalistično fresko - prizor gladiatorskega spopada, v katerem je en vojak okrvavljen klecnil proti tlom, drugi pa zmagoslavno dviguje svoj ščit.  (RTV SLO)
Boj za prepoznavnost: vračanje slikark v kanon klasične umetnosti Boj za prepoznavnost: vračanje slikark v kanon klasične umetnosti
pred 1 dnevom, 1 uro in 49 minutami
V luči aktualnih vprašanj o enakopravnosti spolov nekateri vodilni svetovni muzeji preizprašujejo svoje pretekle metodologije predstavljanja zbirk. Stara nacionalna galerija v Berlinu tako več prostora odstopa ženskam.  (RTV SLO)