Novice - Kultura (slovenščina)

Ustvarjalci serije Simpsonovi razložili, kako so uganili prihodnost
pred 3 urami in 19 minutami
Animirana serija Simpsonovi zabava in navdušuje gledalce po svetu že več kot trideset let. Avtorji z Mattom Groeningom na čelu so postavili visoke standarde za druge animirane serije, tudi z gostovanji slavnih oseb, posebej pomenljive pa so nekatere napovedi, ki so si jih drznili postaviti in so se uresničile. (24ur.com)
Izraelski arheologi domnevajo, da so izkopali ostanke cerkve apostolov Izraelski arheologi domnevajo, da so izkopali ostanke cerkve apostolov
pred 15 urami in 16 minutami
Skupina izraelskih arheologov je ob Genezareškem jezeru na severu Izraela delno izkopali ostanke cerkve, za katero meni, da je stala nad hišo, v kateri naj bi živela sv. Peter in sv. Andrej.  (RTV SLO)
Širitev Pilonove galerije: med elementi 21. stoletja in tradicionalnostjo stare hiše Širitev Pilonove galerije: med elementi 21. stoletja in tradicionalnostjo stare hiše
pred 16 urami in 30 minutami
Pilonova galerija v Ajdovščini bo v prihodnjih letih dobila dodatne prostore, s čimer bo lahko razširila stalno zbirko. A bolj kot za bogatitev postavitve gre za boljšo in sodobnejšo zaščito kulturne dediščine, pravijo v galeriji.  (RTV SLO)
Avstrija vrača Rusiji med drugo svetovno vojno ukradene artefakte Avstrija vrača Rusiji med drugo svetovno vojno ukradene artefakte
pred 17 urami in 10 minutami
Osebje Salzburškega muzeja se je dolgo zavedalo, da nekateri artefakti v njihovi hrambi ne spadajo zares pod streho tega muzeja.  (RTV SLO)
Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe Gorazd Kocijančič: Od Talesa do tebe
pred 17 urami in 47 minutami
Gorazd Kocijančič, prevajalec celotnega Platonovega opusa, za nagrajenec Prešernovega sklada in eden od najvidnejših sodobnih slovenskih filozofov, v knjigi, ki bi jo z rahlim zadržkom lahko imenovali pesniška zbirka, združuje filozofijo in poezijo.  (RTV SLO)
Albert Schweitzer Albert Schweitzer
pred 18 urami in 14 minutami
Kakor je pisal življenjepisec o človeku, tako mora ravnati glasbenik glede svojih skladb. Zgodovina korala je osnova, ki zahteva razlago. Tako razvoj glasbe kot verske poezije nemškega srednjega veka pripravljata pot koralu v reformaciji.  (RTV SLO)
Kaj bi brali to poletje? Morda vas prepriča citat. Kaj bi brali to poletje? Morda vas prepriča citat.
pred 18 urami in 45 minutami
Citat, podstran MMC-jeve kulturne sekcije, bo v prihodnjih tednih prežel širok izbor citatov iz novejšega knjižnega programa slovenskih založb, ki s polic knjigarn in knjižnic vabijo k branju.  (RTV SLO)
Moskovski komorni orkester bo igral v Narodni galeriji Moskovski komorni orkester bo igral v Narodni galeriji
pred 19 urami in 55 minutami
V okviru Ljubljana festivala bo ob 20. uri v Narodni galeriji nastopil moskovski komorni orkester Musica viva, ki ga vodi Aleksander Rudin.  (RTV SLO)
Nova serija Predsednik jemlje pod drobnogled Franja Tuđmana Nova serija Predsednik jemlje pod drobnogled Franja Tuđmana
pred 20 urami in 30 minutami
Zakaj je ravno Franjo Tuđman postal prvi hrvaški predsednik? Odgovore bo iskala nova dokumentarna serija Predsednik, ki jo bo sestavljalo deset epizod po 52 minut.  (RTV SLO)
Odmev Enrica Carusa, slovitega izvajalca neapeljske himne O sole mio Odmev Enrica Carusa, slovitega izvajalca neapeljske himne O sole mio
pred 22 urami in 27 minutami
Videmsko društvo Filarmonia se vrača v Koper s projektom Tespisov voz, ki je tokat s koncertom na Titovem trgu posvečen italijanskemu opernemu tenoristu Enricu Carusu.  (RTV SLO)