Novice - Kultura (slovenščina)

Boj za skrbništvo nad Spider-Manom - se poslavlja od Marvelovih filmov? Boj za skrbništvo nad Spider-Manom - se poslavlja od Marvelovih filmov?
pred 12 urami in 51 minutami
Studiema Sony in Marvel ni uspelo doseči dogovora okrog lika Spider-Mana, kar pomeni, da bo Peter Parker do nadaljnjega manjkal v vseh novih filmih Marvelovega filmskega vesolja.  (RTV SLO)
Maruša Meglič in razmislek o dvojnosti človekove narave Maruša Meglič in razmislek o dvojnosti človekove narave
pred 13 urami in 52 minutami
V Galeriji DLUL so v sklopu projekta Mladi kurator, mladi umetnik odprli razstavo Maruše Meglič, ki jo predstavlja kuratorka Anja Guid.  (RTV SLO)
No Time to Die: nova bondiada je dobila naslov No Time to Die: nova bondiada je dobila naslov
pred 15 urami in 22 minutami
Naslednji film o Jamesu Bondu, v katerem bo v vlogi agenta 007 še zadnjič soliral Daniel Craig, bo - rahlo generično - naslovljen No Time To Die.  (RTV SLO)
Jezero: Prva dva dela slovenske nadaljevanke nocoj premierno v Sarajevu Jezero: Prva dva dela slovenske nadaljevanke nocoj premierno v Sarajevu
pred 15 urami in 47 minutami
Nadaljevanka Jezero, prestižna ekranizacija literarne uspešnice Tadeja Goloba, na male zaslone prihaja šele decembra. Zato je toliko bolj posebna priložnost, da bo občinstvo sarajevskega filmskega festivala že nocoj lahko videlo prvi dve epizodi.  (RTV SLO)
Literarna zvezda Sally Rooney, Literarna zvezda Sally Rooney, "prva velika milenijska avtorica", zdaj še v slovenščini
pred 17 urami in 9 minutami
Kdor vsaj z enim očesom spremlja književnosti posvečene spletne strani ali profile na Instagramu, se v zadnjih dveh letih ni mogel izogniti minimalističnim različicam naslovnic dveh romanov Sally Rooney.  (RTV SLO)
Ivan Medenica Ivan Medenica
pred 18 urami in 47 minutami
Imel sem petindvajset let, ko sem v muzeju Städel v Frankfurtu na Majni videl olje na platnu Eugèna Delacroixa, na katerem stojita Hamlet in Horacij nad Yorickovim grobom – slavni, zelo pomembni prvi prizor 5. dejanja – in ko sem prvič pomislil, (. . . ) (RTV SLO)
Slovenska filma na hrvaškem festivalu rockovskih dokumentarcev Slovenska filma na hrvaškem festivalu rockovskih dokumentarcev
pred 19 urami in 34 minutami
V tekmovalnem programu 12. festivala DORF je tudi slovenski film Bend VS brend avtoric Hanne Szentpeteri in Simone Jerale, kot predfestivalski dogodek pa so prikazali tudi Moj narobe svet Petre Seliškar o Franetu Milčinskem - Ježku.  (RTV SLO)
Predsednik Društva slovenskih pisateljev: Predsednik Društva slovenskih pisateljev: "Že deset let se lomi hrbtenica založništva."
pred 20 urami in 25 minutami
Leta 2021 bo Slovenija častna gostja bolonjskega mednarodnega sejma otroških knjig in leto pozneje častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma. V skrbi za slovensko knjigo je predsednik Društva slovenskih pisateljev na ministra naslovil odprto pismo.  (RTV SLO)
Matrica nič več zgolj trilogija: prihaja še četrti del Matrica nič več zgolj trilogija: prihaja še četrti del
pred 21 urami in 20 minutami
Od zadnjega dela - takrat še - filmske trilogije Matrica, naslovljenega Matrica Revolucija, je minilo že 16 let, pri Warner Bros. Pictures in Village Roadshow Pictures pa so zdaj napovedali še četrti del te znanstvenofantastične zgodbe z Neom in Trinity.  (RTV SLO)
Marjan Strojan: Hribi, oblaki, lepe pozdrave Marjan Strojan: Hribi, oblaki, lepe pozdrave
pred 23 urami in 46 minutami
V znani pesmi o Ariostu in Arabcih Borges pripominja, da je avtor Besnečega Orlanda ves svoj razkošni talent zaposlil v lenobnem užitku, ko je na novo sanjal sanje mojstrov peresa, ki so prišli pred njim.  (RTV SLO)