Novice - Kultura (slovenščina)

Ljubljanski festival bo obiskovalcem ponudil ruski muzikal Ljubljanski festival bo obiskovalcem ponudil ruski muzikal
pred 4 urami in 26 minutami
Ljubljana festival ta teden gosti Gledališče LDM Novaya scena iz Sankt Peterburga, ki bo uprizorilo dva muzikala, navdahnjena z rusko literaturo. To sta Onjeginov demon ter Mojster in Margareta.  (RTV SLO)
Podpisana pogodba za nakup nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši v Vrbi Podpisana pogodba za nakup nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši v Vrbi
pred 7 urami in 7 minutami
Predstavniki ministrstva za kulturo, Občine Žirovnica in sklada kmetijskih zemljišč so v Vrbi podpisali pogodbo za nakup nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši. Uredili bodo dostop do hiše ter nadgradili muzejsko dejavnost in kulturni turizem.  (RTV SLO)
Končno nemoten dostop do Prešernove hiše in cerkvice sv. Marka Končno nemoten dostop do Prešernove hiše in cerkvice sv. Marka
pred 7 urami in 7 minutami
Predstavniki ministrstva za kulturo, občine Žirovnica in sklada kmetijskih zemljišč so v Vrbi podpisali pogodbo za nakup nepremičnin ob Prešernovi rojstni hiši. Uredili bodo nemoten dostop do hiše in cerkvice sv. Marka ter nadgradili turistično ponudbo.  (RTV SLO)
Začenja se novomeški likovni bienale, tematsko posvečen strahu Začenja se novomeški likovni bienale, tematsko posvečen strahu
pred 7 urami in 54 minutami
Na novomeškem Glavnem trgu se drevi ob 20. uri odpira razstava prvega Mednarodnega bienala likovne vizije Etike-te s podnaslovom Strah, ki so jo postavili na treh novomeških razstaviščih. Ob odprtju razstave bodo podelili bienalno nagrado grand prix.  (RTV SLO)
Neodobravajoča roka se zmrduje nad Novozelandci Neodobravajoča roka se zmrduje nad Novozelandci
pred 11 urami in 6 minutami
"Grozovita" petmetrska skulptura človeške dlani z obrazom se je ugnezdila na strehi novozelandske prestolnice Wellington. Kip naj bi s svojim prezirljivim pogledom popestril javni trg, ki ga je leta 2016 poškodoval potres. A vsi domačini niso navdušeni.  (RTV SLO)
Poslednji spopad He-Mana in Skeletorja: vrača se kultna animacija Poslednji spopad He-Mana in Skeletorja: vrača se kultna animacija
pred 11 urami in 33 minutami
Kdor je bil leta 1990 vsako nedeljsko jutro med Živ Žavom priklenjen na mali ekran, se bo strinjal, da se vsi Batmani in Supermani lahko mirno skrijejo pred princem Adamom iz Eternije, kadar zagrabi svoj meč in zavpije: "Pri Grayskullu!"  (RTV SLO)
Drago Jančar nagrajen v Črni Gori Drago Jančar nagrajen v Črni Gori
pred 12 urami in 55 minutami
Drago Jančar je letošnji prejemnik nagrade Stefan Mitrov Ljubiša, ki jo podeljuje festival Grad teatar iz Budve. V Črni Gori je namreč izšel prevod večkrat nagrajenega romana To noč sem jo videl (RTV SLO)
Kratki, a sladki: festival FeKK v boju proti spregledanosti kratkega filma Kratki, a sladki: festival FeKK v boju proti spregledanosti kratkega filma
pred 13 urami in 43 minutami
Festival kratkega filma FeKK ima jasno misijo: v Ljubljano pripeljati pozornosti vredne programe kratkometražnih filmov domačih in tujih produkcij. V peto leto bodo zakorakali nocoj.  (RTV SLO)
Georgea R. R. Martina je konec (televizijske) Igre prestolov Georgea R. R. Martina je konec (televizijske) Igre prestolov "osvobodil"
pred 14 urami in 43 minutami
Letošnji zaključek zadnje sezone HBO-jeve megauspešnice Igra prestolov je bil eden od najbolj odmevnih dogodkov v zgodovini televizije. A možak, čigar pisanje je vse skupaj navdahnilo, George R. R. Martin, je bil vesel, da je vsega skupaj konec.  (RTV SLO)
Mehiška televizija piše zgodovino s prvo telenovelo o gejevskem paru Mehiška televizija piše zgodovino s prvo telenovelo o gejevskem paru
pred 1 dnevom, 6 urami in 50 minutami
Mehiška televizija je letos poleti začela predvajati telenovelo, ki v poplavi tovrstnih izdelkov prinaša nekaj novega: El corazón nunca se equivoca (Srce se nikoli ne moti) je prva žajfnica v zgodovini, ki ima v glavnih vlogah istospolno usmerjen par.  (RTV SLO)