Novice - Znanost (slovenščina)

Svetovni dan biodiverzitete
pred 14 urami in 42 minutami
Svetovni dan biodiverzitete praznujemo 22. maja in na ta dan 10 partnerjev iz cele Slovenije, ki sodelujejo v evropskem projektu Life Naturaviva, pripravlja številne dogodke. Namen številnih dogodkov je opozoriti javnost na pomen biodiverzitete, ki nam zagotavlja hrano, vodo in zrak. Slovenija se ponaša z eno najvišjih biotskih pestrosti v Evropi, ki pa ni dovolj […] (Tromba)
Mednarodna filozofska konferenca: Heglov univerzalizem danes
19. maj 2019 (07:00)
Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s CAS Reka vabi na mednarodno filozofsko konferenco Heglov univerzalizem danes. Konferenca bo v sredo, 22. maja 2019, ob 18.00 uri v Atriju ZRC SAZU. Po koncu velikih pripovedi si ne znamo več niti predstavljati političnega projekta, ki bi presegal okvire uveljavljanja posebnih interesov in […] (Tromba)
Transformacija izobraževalnega procesa v dobi digitalizacije
17. maj 2019 (12:58)
Letošnja nacionalna konferenca na področju kakovosti v visokem šolstvu v organizaciji Rektorske konference Republike Slovenije, odgovarja na usmeritve Pariškega sporočila (Paris communiqué 2018) zadnje ministrske konference, ki je med ključne izzive visokega šolstva umestilo problem digitalizacije. Konferenca bo potekala na Dvorcu Lanthieri v Vipavi 23. 5. 2019. Na konferenci se bodo osredotočili na vprašanje transformacije […] (Tromba)
Karakterizacija in testiranje zanesljivosti CSP prevleke z visoko absorpcijo sončnega sevanja z izotermičnimi in cikličnimi obremenitvami za napovedovanje življenjske dobe
17. maj 2019 (07:30)
Raziskovalcem Kemijskega inštituta je uspelo napovedati življensko dobo industrijskega absorbcijskega premaza za koncentratorske sončne elektrarne. Razvili so metodologijo obremenitev v laboratorijskih okoljih, sodobne analitike, ovrednotenja dekompozicijskih produktov ter modelskega opisa procesa staranja. Pri projektu je sodelovalo kar nekaj sodelavcev različnih področij, vodil pa ga je dr. Ivan Jerman. Raziskovalni dosežki Karakterizacija in testiranje zanesljivosti CSP […] (Tromba)
Svetovni dan biodiverzitete
16. maj 2019 (13:01)
Biodiverziteta je fantastična raznolikost življenja, ena najbolj dragocenih in najbolj žlahtnih značilnosti našega planeta. Od biodiverzitete smo odvisni, saj nam zagotavlja hrano, čist zrak in pitno vodo, daje pa nam tudi navdih in nas pomirja. Biodiverziteto potrebujemo, a jo včasih premalo cenimo. V soboto, 18. maja bo ob 16. uri odprtje fotografske razstave in javne […] (Tromba)
Nov sintetični protein v obliki nogometne žoge za usmerjanje procesov v organizmih
16. maj 2019 (12:54)
Mednarodni skupini raziskovalcev, v kateri so bili tudi sodelavci Instituta »Jožef Stefan«, je uspelo izdelati votlo proteinsko makromolekulo, ki po obliki spominja na  nogometno žogo, in jo sestavlja 24 proteinskih enajstkotnikov, zelo obstojna struktura pa je namesto z nitjo sešita z atomi zlata. Podobne proteinske molekule z votlo strukturo v organizmih kontrolirajo pomembne življenjske funkcije, […] (Tromba)
Moč genetike in prihodnost personalizirane medicine
15. maj 2019 (18:59)
V četrtek, 23. 5. 2019 ob 13.00 uri bo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani potekalo omizje z z naslovom Moč genetike in prihodnost personalizirane medicine. V ospredju razprave bo govor o personalizirani medicini, ki temelji na dejstvu, da ne obstaja »one size fits all«, torej ne obstaja eno in edino zdravilo, ki enako učinkuje pri […] (Tromba)
Dan očarljivih rastlin 2019
15. maj 2019 (12:50)
V drugi polovici maja bosta očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj bodo okoli 18. maja, svetovnega dneva očarljivih rastlin, po vsem svetu potekali dogodki, ki bodo ozaveščali o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. V Sloveniji bomo Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki je nastal v […] (Tromba)
10. sejem akademske knjige Liber.ac – Odprta znanost in univerzitetno založništvo
15. maj 2019 (12:44)
Med 21. in 23. majem 2019 bo v organizaciji Filozofske fakultete (FF) UL potekal že 10. sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo sodelovalo več kot 40 razstavljavcev. Letošnji sejem poteka pod naslovom Odprta znanost in univerzitetno založništvo ter se osredotoča na načelo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov ter na promocijo univerzitetnega […] (Tromba)
Nova generacija slovenskih štipendistov svetovne federacije znanstvenikov
14. maj 2019 (08:06)
Osem slovenskih mladih raziskovalcev bo štiušendiral Svetovni laboratorij Svetovne federacije znanstvenikov s sedežem v Ženevi. V novo generacijo 2019/2020 se je uvrstilo osem mladih slovenskih raziskovalcev. Polovica so fantje in druga polovica so dekleta. Polovica je že prejela najvišji akademski naslov doktorja ali doktorice znanosti, preostala polovica pa si bo to prizadevala doseči v času […] (Tromba)