Novice - Znanost (slovenščina)

Predavanje slovitega italijanskega filozofa Umberta Galimbertija
pred 8 urami in 32 minutami
Slovenskemu občinstvu se bo sloviti italijanski filozof Umberto Galimberti predstavil v sredo, 24. aprila, ob 19. uri v Cankarjevem domu. Avtor v slovenščino že prevedenih uspešnic Miti našega časa, O ljubezni, Grozljivi gost: nihilizem in mladi se je v svoji najnovejši knjigi Besedo imajo mladi, oprl na pisma mladih, ki jih je več kot dvajset let prejemal […] (Tromba)
Ustanavljanje prve Sredozemske Business Angel Investicijske Mreže
pred 1 dnevom, 15 urami in 6 minutami
Techne Summit je poglobljena dvodnevna izkušnja, ki na enem mestu združuje vlagatelje, podjetnike in inovatorje iz sredozemskega podjetniškega ekosistema. Zajema globalne razprave o tem, kako lahko talent izrablja tehnologijo za reševanje svetovnih izzivov in doseganje trajnostne rasti. Edinstvena značilnost mednarodne konference Techne Summit je, da o prihodnosti razpravlja naravnost iz osrčja zgodovinskih sredozemskih mest, ki […] (Tromba)
Slovenska znanost – Akademska igra ali adut družbenega napredka?
16. april 2019 (16:40)
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pripravlja v četrtek, 18.  aprila ob 17. uri v Poslovni oazi razpravo ob znanstveni monografiji avtorjev dr. Francija Demšarja in Jasne Kontler Salamon, ki sta ji avtorja dala naslov Slovenska znanost, Akademska igra ali adut družbenega napredka? Knjiga  je sestavljena v bistvu iz dveh, med seboj prepletenih delov.  Demšar analizira stanje […] (Tromba)
Ali ima umetna inteligenca zdravo pamet?
15. april 2019 (06:00)
SAZU bo 16. aprila ob 19. uri  gostil predavanje z naslovom Ali ima  umetna inteligenca zdravo pamet? Predaval bo Vid Kocijan, ki je bil ASEF štipendist leta 2016 pri prof. Juretu Leskovcu na Univerzi Stanford. Dodiplomski študij je opravil na Univerzi v Ljubljani ter nadaljeval magistrski in doktorski študij na Univerzi v Oxfordu, kjer se ukvarja z metodami razumevanja […] (Tromba)
dr. Lovrenc Lipej: »na poti brez povratka? (o raziskavah hrustančnic v Sloveniji)«,
13. april 2019 (08:00)
Hrustančnice se danes soočajo s hudim zdesetkanjem populacij številnih vrst povsod po svetu in tudi v Sredozemskem morju. Medtem, ko je stanje v zahodnem delu Sredozemskega morja zelo kritično, je v vzhodnem delu, vključno z Jadranom za zdaj nekoliko boljše. Nekatere vrste so zelo ogrožene, druge vztrajajo, tretje prihajajo zavoljo višjih temperatur, nekatere pa so […] (Tromba)
Learning Landscape – Zagreb Futurescapes izjemen uspeh študentov BF UL
12. april 2019 (09:07)
Študentje Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani  (BF UL), so dosegli izjemen uspeh na mednarodnem študentskem krajinskoarhitekturnem natečaju LEARNING LANDSCAPE – ZAGREB FUTURESCAPES. Natečaj Le:Notre podpira celovit pristop k načrtovanju mestne in primestne krajine, njegov cilj pa je bil zasnovati celovito vizijo prostorskega razvoja južnega dela Zagreba ob reki Savi.  Skupini Neža […] (Tromba)
dr. Laurent Pilon: In operando kalorimetrija v elektrokemijskih kondenzatorjih
12. april 2019 (06:00)
Prof. dr. Laurent Pilon z univerze UCLA (ZDA) bo v sklopu kolokvijev IJS predaval na Institutu Jožef Stefan. Predavanje bo v sredo 17. aprila ob 13.00 uri. Elektrokemijski kondenzatorji so zelo zanimivi kot obetavni sistemi za shranjevanje električne energije za močnostne aplikacije vključno s hibridnimi ali popolnoma električnimi vozili in pametnim omrežjem. Elektrokemijski kondenzatorji shranjujejo […] (Tromba)
Astronomi posneli prvo sliko supermasivne črne luknje
11. april 2019 (17:02)
Teleskop  Event Horizon razkriva silhueto črne luknje v središču galaksije, oddaljene 55 milijonov svetlobnih let. Slika črne luknje v središču  Messierja 87, množično galaksijo v bližnji galaksiji Device. Črna luknja je od Zemlje oddaljena 55 milijonov  svetlobnih let  in ima maso, ki je 6,5 milijard krat večja od Sonca. Več informacij o zanimivem odkritju: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/astronomers-capture-first-images-supermassive-black-hole-180971927/?utm_source=smithsoniandaily&utm_medi […] (Tromba)
Dr. Draško Veselinovič, izr. prof. finančne ekonomije, SBRA
10. april 2019 (08:00)
V globalni povezanosti držav in ekonomij, se vedno bolj govori o razlikah uspešnosti gospodarstev, katerih razvoj je bil po mnenju nekaterih analitikov zapostavljen predvsem v zadnjem desetletju. Prekomerno se je financiral poslovni sektor, ki pa z dobički ni spodbujal dejavnosti, kot so proizvodnja, raziskave in razvoj, usposabljanje delavcev itd. Posledično so se zmanjševali izzivi v […] (Tromba)
Z inovacijami do boljšega varovanja kulturne dediščine
09. april 2019 (06:08)
Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so v okviru evropskega projekta INCEPTION (EU Obzorja 2020) pripravili mednarodno znanstveno-strokovno delavnico s področja varovanja in ohranjanja kulturne dediščine. Prikazali so uporabo inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in računalniških programov, dogodek pa je potekal ob počastitvi stoletnice Univerze v Ljubljani in Tehniške fakultete, kot predhodnice Fakultete za […] (Tromba)