Novice (slovenščina) - Mladina

»Okoljevarstvenik« po meri SDS
pred 2 urama in 10 minutami
Vladna koalicija SDS plus lakajske SMC, NSi in DeSUS je v zadnjih tednih z uzakonitvijo več blokad za naravovarstvene in okoljevarstvene organizacije v upravnih in sodnih postopkih kritično znižala standarde varovanja okolja, gradnje objektov in urejanja prostora. Vzporedno je v javnosti spodbudila prikaz naravo- in okoljevarstvenikov kot družbeno škodljivih, gostilniških druščin, ki izkoriščajo sistem, iz...preberite več »  (Mladina)
Boscarol prodaja letala ameriški vojski
pred 2 urama in 10 minutami
Ajdovsko podjetje Pipistrel specialni enoti ameriške vojske že sedem let dobavlja letala za nadzor iz zraka. Delo za ameriško vojsko je ena največjih referenc pri potencialnih kupcih, ki sproži povpraševanje tudi drugje po svetu, je za STA dejal direktor in solastnik podjetja Ivo Boscarol. Ta računa, da bodo z Američani sodelovali tudi v prihodnje.preberite več »  (Mladina)
»Osebnostna struktura Janeza Janše se z moderno demokratično državo ne more ujeti«
pred 2 urama in 10 minutami
"Njegovo ravnanje v ključnih trenutkih uravnava specifična osebnostna struktura. Osebno Janše ne poznam, gre torej za vtis in oceno njegovega ravnanja, za katero pa kar stojim, glede na moje 45-letne izkušnje kliničnega psihoterapevtskega dela z ljudmi. Ta vtis in ocena izhajata iz opazovanja njegovega vedenja, reagiranja v ključnih trenutkih, dojemanja svoje vloge in položaja.preberite več »  (Mladina)
»Boljši časi nikakor niso samoumevni: če bo treba, si jih bomo morali izboriti«
pred 2 urama in 10 minutami
"Boljši časi nikakor niso samoumevni: za njih se bomo morali potruditi in jih, če bo treba, tudi izboriti," je v novi posebni številki  Mladine ALTERNATIVE  zapisala antropologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, agrometeorologinja, profesorica na Biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani in članica medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih.preberite več »  (Mladina)
»Z Janšo tekmujeva in sodelujeva 30 let«
pred 2 urama in 10 minutami
"Z Janšo tekmujeva in sodelujeva trideset let. Sva različna tipa politika, z različnimi političnimi pogledi. V tridesetih letih sva dala skozi odnose od hudega nasprotovanja do sodelovanja. Mislim, da je med nama elementaren odnos spoštovanja."preberite več »  (Mladina)
Spletna dražba del iz zbirke Picassove vnukinje
pred 2 urama in 10 minutami
Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo med 8. in 18. junijem pripravila spletno dražbo del španskega umetnika Pabla Picassa(1881-1973) iz vseh obdobij njegovega ustvarjanja. Na dražbi bodo ponudili slike, risbe, keramiko, fotografije in slikarjevo paleto. Več kot 60 del, ki bodo naprodaj, je iz zasebne zbirke umetnikove vnukinje Marine Picasso, njihova vrednost pa se giblje od 4...preberite več »  (Mladina)
Tedenski napovednik kulturnih dogodkov
pred 2 urama in 10 minutami
Priporočamo koncert Ane Kravanja & Sama Kutina, ki bosta predstavila novi album Trosi kumulusa, film To morajo biti nebesa, komedijo zmešnjav, v kateri režiser Elia Suleiman potuje iz Palestine v Pariz in New York – a kamorkoli gre, povsod najde svojo domovino, razstavo Jureta Kastelica, ki živi in dela v Londonu z naslovom It's Okay, Until It's Not, razstavo Uršule Berlot z naslovom Telesni...preberite več »  (Mladina)
»Če hočete spet imeti družbo, morate iti v boj zanjo«
pred 1 dnevom, 2 urama in 10 minutami
"Če hočete spet imeti družbo, morate iti v boj zanjo. Samo boj za konkretne pravice je boj za demokracijo," je v posebni ediciji Mladine ALTERNATIVE zapisal dr. Jože Vogrinc, urednik pri Studia Humanitatis, sociolog kulture, ki se ukvarja zlasti z vlogo medijev in komunikacije v družbeni reprodukciji. Opozoril je, da se do demokracije na splošno, zlasti pa do demokracije v EU in v Sloveniji pred koronavirusno...preberite več »  (Mladina)
»Želja po Antijanši narašča«
pred 1 dnevom, 2 urama in 10 minutami
"Zamenjava na čelu Socialnih demokratov je bila nujna, če se želi stranka vsaj približati zmagovitemu rezultatu iz časov Pahorjevega vodenja, tudi čas za spremembe je pravi. Na levi sredini namreč obstaja množica strank, od katerih se nobeni ne uspe pomembneje dvigniti. Na drugi strani Janša radikalizira svojo retoriko in delovanje, kar v javnosti vzbuja vse večje nezadovoljstvo.preberite več »  (Mladina)
»Enkrat si bom vzel čas in zbral vse tvite stranke SDS in njihovih tviterašev«
pred 1 dnevom, 2 urama in 10 minutami
"Enkrat si bom vzel čas in zbral vse tvite stranke SDS in njihovih tviterašev, ki so bili namenjeni strankam opozicije in meni osebno. Potem jih bom vprašal, na kakšni podlagi pošiljajo sporazum o sodelovanju. Predsednik vlade me je obtožil za smrti zaradi neukrepanja, zdaj bi sodeloval."preberite več »  (Mladina)