Novice (slovenščina) - Mladina

Čas modrecev
pred 1 dnevom in 32 minutami
Bolj nori ko so časi, modrejše voditelje potrebujejo države. Zlasti majhne.preberite več »  (Mladina)
Diareja
pred 1 dnevom in 32 minutami
preberite več »  (Mladina)
Sosednje države postajajo vse bolj sebične in napadalne
pred 1 dnevom in 32 minutami
Enega izmed boljših opisov mednarodnopolitičnih razmer, ki smo jim dandanes priča v naši regiji, je za Mladino pred pol leta podal Denko Maleski, prvi makedonski zunanji minister v vladi Kira Gligorova, katerega država se je znašla na tnalu med ameriškimi in ruskimi interesi. »Po svetu je zavladala logika hladne vojne, države so začele igrati igro ničelne vsote, mislijo, da lahko zmage dosežejo le na račun porazov...preberite več »  (Mladina)
Andrej Simončič, Kmetijski inštitut: Če vsi Slovenci postanemo vegani, potem tudi Slovenije ne bo več
pred 1 dnevom in 32 minutami
Dr. Andrej Simončič je eden najboljših poznavalcev kmetijstva in prehranske verige v Sloveniji. Je dolgoletni direktor Kmetijskega inštituta Slovenije, najpomembnejše znanstvene ustanove s področja kmetijstva v državi. Lani jeseni ga je vlada imenovala za predsednika Sveta RS za kmetijstvo. Je pa tudi v upravnem odboru Evropske agencije za varno hrano (EFSA) s sedežem v Parmi.preberite več »  (Mladina)
V zdravstvu ni nedolžnih
pred 1 dnevom in 32 minutami
Val odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki je zajel družinsko medicino, ima široko ozadje. V Mladini smo razkrili, da vsaj nekoliko dogodke usmerjata zdravniška sindikata, ki želita doseči izstop zdravnikov iz plačnega sistema, po možnosti kar iz celotnega javnega sektorja. Takšna razmišljanja pomenijo nevarnost za javno zdravstvo in tudi širše za javni sektor, ki bi mu privatizacija družinske medicine lahko spodjedla...preberite več »  (Mladina)
Iztok Mirošič, bivši veleposlanik v Italiji: Država obstane le, če se sama trudi za svoj obstanek
pred 1 dnevom in 32 minutami
Za državo sta pomembna oba. Seveda so mnogi mislili, da bo s sodobno tehnologijo diplomacija odmrla, dejansko pa postaja osebna komunikacija vse bolj potrebna. Twitter prej povzroči probleme, kot jih rešuje, in ker tuje kulture s pomočjo mobilnega telefona ne moreš razumeti, pametne države vlagajo v diplomacijo in odpirajo nova veleposlaništva.preberite več »  (Mladina)
Zakaj hočejo likvidirati Juliana Assangea
pred 1 dnevom in 32 minutami
Britanci imajo hude težave z brexitom, utapljajo se v kaosu, farsi in političnem peklu, izgubljajo ugled, vsi se jim posmehujejo, še celo Marjan Šarec. Vse gre narobe. Ljudje so vse bolj živčni, panični, obupani. Zato so si britanske oblasti – tudi same že kar lepo na robu živčnega zloma – rekle: dajmo ljudem mir s tem brexitom! Presekajmo to štalo! Kul! Toda kako? Pa se je nekdo domislil: koga zaprimo! Bjutiful!...preberite več »  (Mladina)
Cerkev dobra? Družba slaba?
pred 1 dnevom in 32 minutami
Nekateri za papeža Frančiška pravijo, da je revolucionaren papež, morda pretiravajo, a dejansko dela odločne korake. Tudi pri ukvarjanju s spolnimi zlorabami v cerkvi. Z njim se ne strinjajo vsi, niti v cerkvi ne. Med temi je vsaj posredno njegov predhodnik, upokojeni papež Benedikt XVI.preberite več »  (Mladina)
Študentski lobisti
pred 1 dnevom in 32 minutami
Nepotrebne posrednike pri opravljanju študentskega dela je neuspešno skušalo odpraviti nekaj vlad. Zdaj se težave loteva vlada Marjana Šarca, ki je odpravo študentskih servisov obljubila v sporazumu o sodelovanju s stranko Levica.preberite več »  (Mladina)
REJVikend
pred 1 dnevom in 32 minutami
Ne veste kam čez vikend? V K4 bo v okviru Roza serialke gostovala Tama Sumo, berlinska selektorica in stalnica v legendarnem klubu Berghain, ki se ji bodo pridružili še Splinterhouse, Kalu, Calixta in Reconceal. V Gala hali bo na prvem večeru iz serije Dive In nastopil britanski mojster drum & bassa Hugh Hardie, v Channel Zeru pa med drugim prvak novega vala pariške club in bass elektronike, Retina Set ter...preberite več »  (Mladina)