Novice (slovenščina) - Tromba

Kemijski inštitut, Vloga znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe
pred 4 urami in 22 minutami
V okviru Tedna  kemijskega inštituta pripravljajo v torek, 2. 6. ob 10. uri, omizje  “Vloga znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe”,  v sodelovanju z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost. Dogodek bo potekal v živo preko Webexa na  povezavi: ki-si.webex.com/ki-si/j.php Meeting number (access code): 113 334 7708 Meeting password: kemijski V izhodišču razprave bo […] (Tromba)
Hladna plinska plazma – obetaven način inaktivacije različnih virusov
pred 1 dnevom, 16 urami in 4 minutami
V eni od najbolj priznanih revij s področja biotehnologije, Trends in Biotechnology, so raziskovalci Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) v sodelovanju z Raziskovalci Odseka za tehnologijo površin IJS predstavili hladno plinsko plazmo kot novo metodo inaktivacije številnih virusov objavili  pregledni članek naslovom »Hladna plazma, novo upanje na področju inaktivacije […] (Tromba)
dr. Darja Lisjak: Heksaferiti – raznovrstni in edinstveni magnetni materiali
27. maj 2020 (18:36)
V sklopu kolokvijev IJS bo dr. Darja Lisjak v sredo, 3. junija 2020, ob 13. uri  v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« v Ljubljani predavala na temo Heksaferiti – raznovrstni in edinstveni magnetni materiali. Predavanje boste lahko v živo spremljali tudi na spletu: https://www.youtube.com/watch?v=_MLT_8FnB_s&feature=youtu.be . Heksaferiti so posebna vrsta magnetnih materialov in osnovni gradniki, nedavno odkritih, feromagnetnih tekočin. […] (Tromba)
doc. dr. sc. Matevž Harlander, dr. med., pulmolog
26. maj 2020 (09:38)
Epidemija, povzročena z virusom SARS-Cov-2, ki je dobila razsežnosti pandemije, je po prvih mesecih soočanja z množico obolelih in mnogih, za katere je bila bolezen usodna, združila svetovno znanstveno skupnost v iskanju načinov in metod, kako ukrepati. Univerze, inštituti, laboratoriji po vsem svetu so natančno preiskovali virus in način, kako napade celice v organizmu, kjer […] (Tromba)
Covid-19, sončna svetloba in vitamin D – medsebojno delovanje?
24. maj 2020 (05:02)
Ob ugibanju, kaj utegne pomeniti poletje za širjenje ali utišanje virusa Sars-CoV-2, je veliko nejasnosti. Oglasili pa so se dermatologi  in drugi specialisti ter na osnovi minulih raziskav in siceršnjih znanstvenih spoznanj, skušali pojasniti problem. Tako recimo dermatolog Richard Weller z Univerze v Edinburghu pravi, da je pri proučevanju podatkov Covid-19 v ZDA ugotavljal, da […] (Tromba)
60 obrazov biodiverzitete na NIB
22. maj 2020 (12:16)
Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je 22. maj, Dan biodiverzitete, obeležil z izdajo knjige 60 obrazov biodiverzitete, kjer s 60-imi zanimivimi zgodbami predstavljajo pomen in uravnoteženost okolja, živali in zdravja ljudi. Ozaveščanje narave ponuja tudi kratek film, ki je danes na voljo na spletnem naslovu  (https://www.nib.si/aktualno/novice/1428-predstavitev-60obrazov).  “Pri zgodbi številka 60 smo se ustavili, ker v […] (Tromba)
Teden Kemijskega inštituta
21. maj 2020 (18:44)
Letošnji peti Teden Kemijskega inštituta bo potekal od 1. do 5. junija 2020, zaradi danih razmer pa ga bo mogoče spremljati v živo preko spleta. Gostili bodo predavanje dr. Janeza Potočnika, nekdanjega evropskega komisarja za okolje, ki bo, spregovoril o pomenu upravljanja z naravnimi viri. Omizje,  o vlogi znanosti pri prilagajanju na podnebne spremembe, pa pripravljajo v sodelovanju z gibanjem Mladi […] (Tromba)
Giorgio Agamben: Medicina kot religija
19. maj 2020 (05:00)
Eden vodilnih svetovnih političnih filozofov Giorgio Agamben, v analizi današnjih koronavirusnih razmer ponuja analizo, kako  je  medicina kot znanost danes  prešla krščanstvo in kapitalizem in se povzpela v ospredje  opulentnega časa. Svoj zapis začenja s konstatacijo, da je zahodni svet sprejel znanost kot novodobno religijo. Na Zahodu, pravi, so v modernem času koeksistirale tri velike […] (Tromba)
Zakaj je sladkorna bolezen tveganje za COVID-19?
18. maj 2020 (09:55)
S sodobno metodo rudarjenja podatkov, ki je zajela več kot 1.100.000 raziskav iz medicinske baze PubMed, je raziskovalcem UM uspelo konstruirati mrežo bolezenskih stanj, iz katere je mogoče prepoznati ključne povezave med sladkorno boleznijo in boleznijo COVID-19. Rezultati raziskave so pokazali, da imajo sladkorni bolniki s povišanim krvnim tlakom, dolgotrajnimi (čeprav običajno le blagimi) okvarami […] (Tromba)
Sejem akademske knjige Liber.@c 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah v mesto
18. maj 2020 (09:52)
V organizaciji Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL) bo v času med 18. in 24. majem 2020 potekal sejem akademske knjige Liber.ac 2020. Fakulteta se je času primerno odločila, da vsebinsko zasnovo spremljevalnega programa prestavijo na maj 2021, prireditev pa preselijo v virtualno okolje. Tako smo pripravili Liber.@c 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah […] (Tromba)